Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
@mati75 używasz u siebie autostartu do Xsów wg. własnego artykułu z forum? Co się stanie jeśli na pierwszej konsoli (tej z której sie autologuje) wykonasz Ctrl+c?
jacekz napisał(-a):
@mati75 używasz u siebie autostartu do Xsów wg. własnego artykułu z forum? Co się stanie jeśli na pierwszej konsoli (tej z której sie autologuje) wykonasz Ctrl+c?
Zatrzymają się X'y.
mati75 napisał(-a):
Zatrzymają się X'y.
I natychmiast wstają?
Pytam, bo wygląda to umnie tak, że nie mogę pozostać w konsoli (a openbox --exit też powoduje tylko restart X'sów)
Tak ma być?
Nie, powraca do tty1. Trzeba się nowo zalogować. Tylko mam autologowanie wyłączone. Z autologowaniem będą od nowa X'y startować.
Taa... autologowanie i autostart X, ale jednocześnie możliwość wyjścia z X do tty1
Odpowiada za to ten fragment kodu?:
.profile
if [ -z "$DISPLAY" ] && [ $(tty) == /dev/tty1 ]; then exec startx ~/.xinitrc openbox &> /tmp/.xsession-errors fi
Dało by się zrobić tak by przy uruchomienu komputera startował X'sy ale po ich wyłaczniu (np. po openbox --exit) już nie.
Jakieś wskazówki?
Można tak spróbować:
if [ -z "$DISPLAY" ] && [ $(tty) == /dev/tty1 ]; then exec startx ~/.xinitrc openbox &> /tmp/.xsession-errors else bash fi
Nie działa. (nie ma żadnej różnicy)
Przychodzą mi do głowy pomysły raczej mało eleganckie:
Zmodyfikować tak skrypt, by:
- startował X'sy tylko przy krótkim uptimie...
- sprawdzał istnienie pliku tworzonego przy autostarcie openboxa (i kasowanego przy zamykaniu kompa) i uruchamiał X'sy tylko wtedy gdy pliku brak...
:/
Inne wyjścia nie widzę, jak użycie pliku kontrolnego.
jak mówiłem tak zrobiłem ... dla potomności:
Zaznaczam, że rozwiazanie jest dość specyficzne dla mojej konfiguracji bo mam /tmp/ w RAMie więc jego zawartość znika po restarcie.
W autostarcie openboxa dodałem na końcu: touch /tmp/ble
a odpowiedni fragment kodu w .profile wyglada tak:
if [ -z "$DISPLAY" ] && [ $(tty) == /dev/tty1 ] && [ ! -e /tmp/ble ]; then exec startx ~/.xinitrc openbox &> /tmp/.xsession-errors else bash fi
i toto działa :/
Strony: 1