Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Od jakiegos czasu ktos sie podszywa pod moja domene i rozsyla maile z wirusami po sieci. Ja dostaje tylko alerty z serwow z ipami, ale za kazdym razem to jest inny ip. Moglbym pisac do kazdego admina ze to nie moje ip i zeby sobie blokowal, ale to troche czasochlonne bo dosc duzo tych alertow. Czy ktos wie jak sobie z tym poradzic? Kumpel mi doradzil zebym napisal do abuse.
Zieciu - a nie używasz ty przypadkiem systemu operacyjnego z Redmont ??
i takiej maszynki co się zwie Outlok Express ??
Bo ona rozszyła spam bez twojej wiedzy......
na czym amsz postwiony ten server poczty... jakies szzczegoly..?
na postfixie na free BSD, ale jak sie to zaczelo to bylem na innym serwerze, o ktorym nie potrafie nic powiedziec. Tylko nikomu niepotrzebny chyba moj serwer pocztowy zeby sie podszywac pod adres e-mail.
Zieciu - a nie używasz ty przypadkiem systemu operacyjnego z Redmont ??
i takiej maszynki co się zwie Outlok Express ??
Bo ona rozszyła spam bez twojej wiedzy......
Owszem uzywam rowniez tych systemow. Ja osobiscie nie uzywam wogole outlooka ale ludziska z sieci tak. Ale problem w tym ze wirusy ida nie z mojego ip, i w dodatku czasami z kont w mojej domenie, ktore nigdy nie istnialy. czyli ktos je sobie wymysla. Tak mi sie wydaje.
no to se autoryzuj.....
swaja droga znalazlam fajnego arta...
http://linux.zsp2.edu.pl/
Witam
Tak na szybko - ustaw w DNS rekordy spf - szczegóły http://www.openspf.org/
Sprawdzanie z palca rekordu spf wygląda tak: host -t txt domena
np:
:~$ host -t txt ubuntu.pl ubuntu.pl descriptive text "v=spf1 a mx ip4:92.51.130.89 include:ubuntu.pl ~all" :~$ :~$ host -t txt wp.pl wp.pl descriptive text "v=spf1 ip4:212.77.96.0/19 mx -all" :~$
Do tego możesz wylączyć
catch-all
- przynajmniej na kilka dni.
U mnie pomogło
A jak byś się wybierał do spamerów z baseball'em - to zajrzyj na SRiLankę - do spamerów - adminów sieci o adresie 124.43.*.* - którzy niedawno obrabiali domenę sklepu - którym się opiekuję. ;-)
Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2009-06-05 15:24:37)
[offtop] Jacekalex - ależ ty masz talent do odkopywania ;) [/offtop]
Faktycznie - nie zwróciłem uwagi na datę - ale skro ja miałem taki problem kilka tygodni temu - to komuś może się to wydarzyć pojutrze - dlatego skuteczne rozwiązanie się przyda.
Pozdrawiam