Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam!
Zainstalowałem kiedyś windows 7 na tym laptopie. Pościągałem wszystkie sterowniki .itp. Laptop ma 2 GB pamięci z czego:
~400 MB idzie na kartę graficzną
~700 MB na te wszystkie sterowniki od Lenovo + wszystkie rzeczy systemowe
I teraz pytanie jak zoptymalizować te drivery aby brały mniej pamięci ram?
Ew. dostaje jeszcze możliwość instalacji xpeka.
Na drugim starszym laptopie Windows 7 pobierał 400 MB po uruchomieniu i to z wszystkimi sterownikami.
Dołóż mu ramu, 2GB to na Windę zdecydowanie za mało, a użytek zakrawa o masochizm, ew postaw tam jakieś Xubuntu
łindołs nadaje się tylko do gier taki obkrojony n-litem najlepiej i zoptymalizowany pod gry mi takie coś obkrojonego wersja siedem 300mb zjada na starcie. używanie łindołsa jako systemu bazowego to masochizm;)
Ew. dostaje jeszcze możliwość instalacji xpeka.
Nie polecam używać trupów iw dodatku od ms'a;) chyba, że offline..
Ostatnio edytowany przez menel (2014-05-12 18:41:55)
748
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 00:51:41)
Rozsądna wartość pod Windows 7, to jest 16 Giga, przy 8 G jeszcze mu czasem brakuje, a 4G bym się nie odważył go używać, bo chodzi czasami tak, jak XP na 64M.
Na 2G to może pójdzie XP, albo Debian, ale od Visty w górę szkoda czasu.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-05-12 19:35:34)
był już gdzieś tu temat jak to diabelstwo usprawnić w miarę, w msconfigu to na wjazd się grzebie (bez tego ani rusz) do tego kilka jakiś apków czyszczących i defragmentujących rejestr i dysk systemowy+konfiguracja tej zapory co tam domyślnie jest - to w zupełności wystarcza, jeżeli ma być kuku to i tak żadne antywirusy nie pomogą na tym kulawym systemie a tylko go spowolnią dodatkowo..stery to tylko potrzebne instalujesz wiadomo, to czego nie używasz nie instalujesz siódemka chyba już większość sterów ogarnia (u mnie wszystko ogarnęła)..
PS.
2gb ramu to zdecydowanie za mało żeby komfortowo używać ten system ...
Ostatnio edytowany przez menel (2014-05-12 19:57:52)
Co do Win 7 i pamięci RAM to do poczytania tutaj
TDK - a Ty zacznij w końcu korzystać z forumowej wyszukiwarki.
menel napisał(-a):
[...]
2gb ramu to zdecydowanie za mało żeby komfortowo używać ten system ...
z tym się nie zgadzam na 2gb mój stary laptop dobrze chodził pod win 7
winetou napisał(-a):
na w3m chyba nie bardzo
Ostatnio edytowany przez TDK8GB (2014-05-13 19:00:35)
TDK8GB napisał(-a):
winetou napisał(-a):
na w3m chyba nie bardzo
1. Przecież korzystasz z iceweasela: http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?pid=266941#p266941 (i logi forum to potwierdzają, wersja 24.4.0 wg UA)
2: http://i.imgur.com/HL9CdJZ.png
Więc nie bajdurz.
Ostatnio edytowany przez azhag (2014-05-13 19:58:23)