Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2006-04-22 13:41:38

pablo - Członek DUG

pablo
Członek DUG
Serwis

Restart X

Kiedy chcem włączyć jakąś gre obsługującą openGL resetuje mi X.
Po instalacji sterowników NVIDI i ustawienia według FAQ jaki jest na tej stronie brakowało mi dwóch bibliotek : extmod i pex5. Jako iż brat ma Kubuntu ja ściągnełem pierwszą bibloteke od niego, ale tej drugiej nie miał. Jeszcze jedna uwaga jego bibloteki miały troche inną wielkość.

Pusto :)

#2  2006-04-22 14:00:34

czadman - Bicycle repairman

czadman
Bicycle repairman

Re: Restart X

Kiedy chcem włączyć jakąś gre obsługującą openGL resetuje mi X.
Po instalacji sterowników NVIDI i ustawienia według FAQ jaki jest na tej stronie brakowało mi dwóch bibliotek : extmod i pex5. Jako iż brat ma Kubuntu ja ściągnełem pierwszą bibloteke od niego, ale tej drugiej nie miał. Jeszcze jedna uwaga jego bibloteki miały troche inną wielkość.

Przyczyną może być też akutalizacja xserver-xorg, po któej zaleca się przeinstalować sterowniki.

http://www.debian.org/logos/openlogo-nd-50.png

#3  2006-04-22 20:13:41

pablo - Członek DUG

pablo
Członek DUG
Serwis

Dzisiaj zaktualizowało mi xserver-xfree86 i po ponownym włączeniu poprosiło o ponowne zainstalowanie sterowników Nvidi. Ja to zrobiłem i do pliku xorg.conf dopisałem te bilioteki które wcześniej nie działały i się kde włączył. Odpaliła mi się Cedega (wcześniej resetowało mi się kde). Wyżuciło że nie ma opengl. Elastomania się włączyła ale się mocno cieła. Sprubowałem włączyć armagetrona i chrominium. One się nie włączyły ale też nie zresetowało mi kdm. Istnieje coś takiego jak nvidia-kernel ale nie ma do najnowszych kerneli...

#4  2006-04-22 20:21:22

czadman - Bicycle repairman

czadman
Bicycle repairman

Instalujesz pakiet nvidia-kernel-source oraz nagłówki jądra, module-assistant i wykonujesz:

Kod:

module-assistant prepare
module-assistant build  nvidia-kernel-source
module-assistant install  nvidia-kernel-source

albo odpalasz module-assistant i wybierasz sobie ręcznie moduł do zbudowania.

http://www.debian.org/logos/openlogo-nd-50.png

#5  2006-04-23 20:40:43

pablo - Członek DUG

pablo
Członek DUG
Serwis

Doinstalowałem potem jeszcze nvidia-glx i teraz jak robie testy w cededze to już opengl i 3D acteleration robi się zielone światełko:)
Dzięki.

Stopka forum