Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Ok mam taki problem, że instalując debiana nie chciało mi się iść do kabla i skonfigurowałem sobie wifi przez konsolę. Zrobiłem to dokładnie według tego poradnika: http://www.debian.pl/threads/18979-Intel-WIFI-link- … 1#post120004.
Wszystko fajnie tylko teraz mam tak, że łączy mi się z siecią podczas bootowania a w iksach już połączenie jest - choc ostatnio jak stawiałem testinga to po doinstalowaniu wicd i xfce bez Xsów był internet a po wejściu do xfce wicd nie widział żadnej sieci :/ No może coś sknociłem bo wcześniej było ok.
Chodzi mi o to jak to teraz cofnąć, tak aby po doinstalowaniu xfce i wicd komp łączył się z netem dopiero po wejściu w xfce i zarządzał tym wicd?
Czy lepiej zostawić tak jak jest i doinstalować wpagui?
1-sza sprawa: Czy ustawiłeś w WICD interfejs? (w ustawieniach musisz przy interfejsie bezprzewodowym wpisać wlan0) ?
thomsson napisał(-a):
1-sza sprawa: Czy ustawiłeś w WICD interfejs? (w ustawieniach musisz przy interfejsie bezprzewodowym wpisać wlan0) ?
Nie mam tego teraz jak sprawdzić bo postanowiłem ze postawie jeszcze raz system od nowa. No ok to rozumiem ze trzeba to włączyć a dlaczego wcześniej było tak, że najpierw się łączyło w konsoli a w iksach wicd widział połączenie i można było nim zarządzać? Głównie chodzi mi o to, żeby cofnąć to co zrobiłem z tego poradnika. Czy przywrócenie /etc/network/interfaces do oryginalnego stanu wystarczy?
Wystarczy, że usuniesz plik interfaces i zmienisz nazwę interfaces.old na interfaces i będziesz mieć stan sprzed poradnika
Ostatnio edytowany przez thomsson (2014-05-06 02:51:33)
A po co sobie życie utrudniać.
Jak sieć jest skonfigurowana, to ją zostawić, albo ustawić sobie na WPA_GUI, a Wicd radziłbym olać, do działającej już sieci jest potrzebny jak dziura w moście, albo jeż w gaciach.
Strony: 1