Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Dzien dobry.
Czy ktos wie czy jest/istnieje mozliwosc umieszczenia grub'a jednoczesnie na 1-szym i drugim dysku przed sama instalacja Debian'a ?
Zainstalowalem RAID1 przy pomocy netinst i na koncu odpowiedzialem TAK na zainstalowanie grub na 1-szym dysku. No i probuje na drugim ale niestety nic mi nie wychodzi.
Normalnie moglbym/powinienem skorzystac z mdadm ale rzucilem sie z motyka na slonce.
Jezeli chcecie wiedziec po co mi to... ja sam nie wiem i traktuje to jako eksperyment.
Szacunek.
Ostatnio edytowany przez darius (2014-05-02 14:35:35)
Nie możesz wykonać magicznej komendy:
grub-install /dev/dyskB
Albo ewentualnie skopiować MBR z pierwszego dyzia na drugi?
Jak masz te dyzie skonfigurowane, partycje DOS czy GPT?
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-04-30 10:30:47)
Magiczna komenda wywala GRUB2 i instaluje GRUB Legacy (jak na razie) ale nie wiadomo gdzie.
Jeszcze nigdy nie kopiowalem MBR.
RAID1 + LVM
Bede kombinowal => http://www.supergrubdisk.org/
Zobacz czy działa w takim razie:
grub2-install /dev/dyskB
Zdradź też tajemnicę, skąd wziąłeś gruba-legacy? sam się zainstalował?
Tu masz conieco o kopiowaniu MBR i tablicy partycji:
http://www.cyberciti.biz/faq/howto-copy-mbr/
Sam wpis gruba w MBR (partycja typu DOS) ma długość 446 bajtów.
I nie instaluje "nie wiadomo gdzie", tylko tam, gdzie masz wskazane w poleceniu.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-04-30 12:11:11)
skąd wziąłeś gruba-legacy? sam się zainstalował?
Znakomite pytanie
apt-get install grub
i stad go mam. Dzieki, dzialam dalej.
Wiec zdaje sprawozdanie z tego co dotychczas mi sie udalo... Test odbyl sie na VM Druga komenda jest chyba nie do uzytku
bash: grub2-install : nie istnieje czy cos takiego
Wrocilem do pierwszej
grub-install /dev/sdb Installation finished. No error reported.
grub-install /dev/sda Installation finished. No error reported.
Nastepnie ;
update-grub Generating grub.cfg ... Found background image: /usr/share/images/desktop-base/desktop-grub.png Found linux image: /boot/vmlinuz-3.2.0-4-amd64 Found initrd image: /boot/initrd.img-3.2.0-4-amd64 done
Ale dalej nie jestem pewny czy mozna wystartowac na drugim dyziu jak 1-szy odmowi posluszenstwa. Normalnie RAID powinien "odlaczyc" 1-szy i startowac na drugim do czasu ewentualnej zmiany lub naprawy pierwszego.
sfdisk -s /dev/sda: 10485760 /dev/sdb: 10485760 /dev/md0: 4877248 /dev/md1: 975296 /dev/md2: 4620224 total : 31444288 blocs
I zadaje sobie tez pytanie czy nie lepiej utworzyc wszedzie partycje poczatkowe/primary ? Jest dlugi week-end i na razie pada deszcz wiec moze zaatakuje sprawe na realnej maszynie.
EDIT ; Przy okazji znalazlem swietna strone z 25 kwietnia 2014 w innym jezyku co na razie mi powinno wystarczyc => http://www.it-connect.fr/installer-debian-7-avec-un-raid-1-logiciel/
Ostatnio edytowany przez darius (2014-05-02 11:49:44)
Strony: 1