Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Powalczyliśmy trochę z szyfrowaniem w programach gg. Używam ekg, więc napiszę o ekg. Postaram się jasno i prosto, bez wdawania się w "techniczne" szczegóły. Jeśli zbłądzę, proszę mnie poprawić - późno jest. :P
Azhag napisze (obiecał ;)) jak się włącza szyfrowanie w kadu. Jeśli ktoś używa gnugadu, proszę również, aby opisał jak to się robi (również jasno i bez niepotrzebnych szczegółów). Po uzbieraniu przepisów do różnych programów i ewentualnych poprawkach, jeśli admini pozwolą, wywalimy temat do faq. Chyba nie było jeszcze.
Szyfrowanie w ekg:
1. Generujemy klucz: /key -g
2. Wysyłamy rozmówcy: /key -s nick lub /key -s numer
3. Włączamy kodowanie: /set encryption 1
Klucze znajdują się w ~/.gg/keys w pliczkach z rozszerzeniem pem.
Z mojej strony to tyle, proszę o ewentualne poprawki i uwagi.
Kolej na azhaga. :)
BiExi: niech ludzie opiszą, jak się szyfruje w innych programach i dopiszemy. :) Będzie w jednym miejscu. :)
Zacznijmy od tego, że niczego nie obiecywałem ;).
Kadu:
Do komunikacji szyfrowanej służy moduł encryption. Należy mieć ten moduł zainstalowany i załadowany w Zarządcy modułów.
Aby wygenerować klucze wchodzimy do Menu > Konfiguracja > Chat.
Na dole zaznaczamy opcję "Używaj szyfrowania" i klikamy na przycisk "Generuj klucze".
Aby wysłać klucz do danej osoby nalezy kliknąć prawym na niej na liście kontaktów i wybrać "Wyślij mój klucz publiczny".
Kiedy ktoś przysyła nam swój klucz na ekranie pojawia się nam zapytanie czy chcemy go zapisać.
Szyfrowanie w rozmowie możemy na bieżąco włączać/wyłączać w oknie rozmowy klikając na ikonkę z kłódką.
Kadu, podobnie jak EKG, swoją konfigurację przechowuje w katalogu ~/.gg/, więc klucze sa przechowywane w ~/.gg/keys/
Jutro może popatrze jak sprawa wygląda w GNU Gadu.
Jak ktoś może opisać Gaima i Kopeta (GNU Gadu też możecie) to byłoby miło :).
Dodane do FAQ. Jak ktoś rozpracuje inne programy niech opisze go w tym temacie - dopisze się wtedy do "arta".
Dodane do FAQ. Jak ktoś rozpracuje inne programy niech opisze go w tym temacie - dopisze się wtedy do "arta".
To może ja słówko dodam :)
nie wiem jak w innych (chyba też) ale jak w kadu wysłałem mój klucz publiczny do osoby z win xp (gadu-gadu) to przysłało jej tylko jakieś znaczki więc myśle że warto to zaznaczyć w arcie.
Windowe "cosie" nie obsługują szyforwania przynajmniej gg
no to jak juz chlopaki tak drazycie ten temat to powiedzcie cos wiecej o tym szyfrowaniu jaka metoda czy byly przypadki zlamania kodu itp.