Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Ciekawy problem - uruchomienie kadu lub innej aplikacji pod kontrolą drugiego usera.
W KDE robiło się tak: - przykład
Alt + F2
uruchom jako inny użytkownik
login
hasło
nazwa programu np. kadu
W ten sposób na jednym koncie miałem uruchomione kadu moje i córki - pytanie, jak to zrobić w IceWM ??
moze jest podobnie jak w wmaker
gksuexec
ewentualnie z terminalka:
rychu@darkstar$ su bodzio Password: bodzio@darkstar$ whoami bodzio
ale
bodzio@darkstar$ who am i rychu pts/2 Feb 4 21:56 (:0:0)
dziwne ;)
Mała poprawka
gksuexec
do działania potrzebuje x-ów, także menadżer jest nieistotny więc w IceWM też powinno działać (właśnie sprawdziłem na fluxbox'ie też działa)
luzik, BaB. jak coś działa pod wmaker, to działa wszędzie ;)
Podpiąłem gksuexec pod kombinację klawiszy Alt+F2 tak jak było w KDE i pięknie działa - serdeczne dzięki :))
mam pytanie, skąd zassać gksuexec bo jak szukam to nie widze takiego pakietu ;(
zainstaluj
gksu
zyga - polecam ci świętą stronę dla każdego debianowca
http://www.debian.org/distrib/packages
są na niej dwa okna do wyszukiwania. W górnym szukasz pakietów, można nawet wpisać część nazwy i wyrzuci ci w wyniku wszystkie pakiety zawierające tę frazę.
W drugim dolnym oknie możesz szukać zależności, bibliotek itp. - przykład:
Jeżeli w czasie kompilacji wywali ci error bo brakuje libxxxx.so to wpisujesz tą nazwę i w rezultacie dostajesz pakiety które mają w sobie tę bibliotekę. Wystarczy to zainstalować i kompilacja leci.
zyga - polecam ci świętą stronę dla każdego debianowca
http://www.debian.org/distrib/packages
są na niej dwa okna do wyszukiwania. W górnym szukasz pakietów, można nawet wpisać część nazwy i wyrzuci ci w wyniku wszystkie pakiety zawierające tę frazę.
W drugim dolnym oknie możesz szukać zależności, bibliotek itp. - przykład:
Jeżeli w czasie kompilacji wywali ci error bo brakuje libxxxx.so to wpisujesz tą nazwę i w rezultacie dostajesz pakiety które mają w sobie tę bibliotekę. Wystarczy to zainstalować i kompilacja leci.
Dla miłośników konsoli polecam polecenia apt-cache i apt-file. :)