Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Pewno mnie zaraz ktoś skarci , że nie szukam itd , ale zaryzykuje :) Otóż mój problem wygląda następująco: przy montowaniu partycji , już po komendzie mount -a wyskakuje mi komunikat:
mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/hda1,
missing codepage or other error
In some cases useful info is found in syslog - try
dmesg | tail or so
mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/hda5,
missing codepage or other error
In some cases useful info is found in syslog - try
dmesg | tail or so
po dmesg | tail:
[drm] Initialized drm 1.0.0 20040925
ACPI: PCI Interrupt 0000:01:00.0[A] -> Link [LNKA] -> GSI 5 (level, low) -> IRQ 5
[drm] Initialized radeon 1.19.0 20050911 on minor 0:
agpgart: Found an AGP 2.0 compliant device at 0000:00:00.0.
agpgart: Putting AGP V2 device at 0000:00:00.0 into 1x mode
agpgart: Putting AGP V2 device at 0000:01:00.0 into 1x mode
[drm] Loading R200 Microcode
eth0: no IPv6 routers present
FAT: Unrecognized mount option "uid=rychu" or missing value
nigdy wcześniej nie miałem z tym problemów. Dodam , że niedawno patchowałem jajko na 2.6.15-ck7.Z góry dzięki za pomoc
oj ... chyba nie szukales :)
jest kilka takich tematow na forum, wiec luz...znajdziesz odpowiedz, oprocz tego tez zajrzyj na faq.
Mala podpowiedz...problem dotyczy systemu plikow...partycje wingowienkowe to vfat i ntfs.
Pozdrawiam
Wszystko jest napisane w komunikatach, zamiast rychu (pozdro dla Rycha) wstaw swoją nazwę użytkownika.
Hmm wiesz poprostu te wpisy są na żywca ściągnięte z faq , ale nigdy tego nie zmieniałem i nie było problemów, ale jak najbardziej pozdro dla rycha :D No i ide powalczyć
Czadman miałeś rację Rychu namieszał :)a swoją drogą to dziwne , bo wcześniej się tego nie czepiał; najwidoczniej nowy kernel jest bardziej szczegółowy :) Dzięki chłopaki
te wpisy są na żywca ściągnięte z faq , ale nigdy tego nie zmieniałem i nie było problemów
to dlatego, że do niedawna w faq było "uid=1000", czyli w każdym debianie $UID pierwszego utworzonego usera, więc każdy mógł se to przekleić na żywca do swojego fstaba i trybiło.
chyba faktycznie namieszałem z tym rychem ;)
zmienię w faq z powrotem na uid=1000
pozdrawiam ludzie :)