Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Wiem że jestem świeżakiem ale mam takie pytanko jak i skąd posiąść taką wiedze jak wy moderatorzy i nie tylko wy.Bo jak widze że ktoś ma jakiś problem to wy wiecie przeważnie co gdzie wpisać i co wywalić itp.Zadziwia mnie taka wiedza bo też bym pragnął taką zdobyć aby pomagać innym linuxowcom.Ile takie zdobywanie wiedzy może trwać przecież chyba nie wieki albo jaka szkoła by się przydała albo pdf:)?
SZACUNECZEK i pozdrówka.
... i angielski koniecznie oraz trochę analitycznego myślenia wraz ze szczyptą logiki.
Ja wiedze zdobywam w nastepujacy sposób
1. Na forum DUG :)
2. Na innych forach czesto obcojezycznych i nie zwiazanych akurat z Debianem ale np z Gentoo
3. Manuale i pliki pomocy
4. Kombinowanie w plikach konfiguracyjnych
Podstawa to Google.
P.S. Kiedys 3 miesiace głowiłem sie nad tym ze nie dziala mi plynna regulacja głośności na suwaczku w XMMS'ie ;)
Kiedys 3 miesiace głowiłem sie nad tym ze nie dziala mi plynna regulacja głośności na suwaczku w XMMS'ie ;)
gratuluję wytrwałości, ja po dwóch podejściach bez efektu zainstalował bym inny program ;)
P.S. Kiedys 3 miesiace głowiłem sie nad tym ze nie dziala mi plynna regulacja głośności na suwaczku w XMMS'ie ;)
I dlaczego nie działała? Kurcze, nawet nie wiem, czy mi działa.
Ja przy instalacji i konfiguracji nauczyłem się więcej niż przez poprzednie 1.5 roku, kiedy siedziałem na Auroksie i SuSE.
A tak ogólnie to jeszcze mało wiem. Ale się dowiem.
ja wywalilem windowsa, zainstalowalem debiana i nie bylo juz odwrotu, jezeli cos mi nie dzialalo to siedzialem dotad az zrobilem, a źródłem wiedzy są wlasnie fora, man-y, jezeli doda sie do tego jak mowil czadman troche analitycznego myslenia i logiki to da sie zrobic wszystko:)
no może nie wszystko. Do dzisiaj szukam odpowiednika FineReader pod linuxa i nie ma, a nie spotkałem lepszego programu skanującego dla OCR. Podobno jest gdzieś sprzedawana wersja dla deweloperów ale za 6000 $ :(
Mam zintegrowana karte dzwiekowa 5.1 serii AC na plycie K7VTA4+ PRO.
Po instalacji alsa dzwiek nie chodzil pod pluginem alsa.Pogrzebałem w alsamixerze. Na koncu byly 3 wyłączone kanaly VIA DXS. Wystarczylo w pluginie ALSA w XMMSie zmienic PCM na VIA DXS kanał 1 :) i odznaczyc programowa zmiane głośnosci :)
Więc wychodzi na to że potrzebny jest czas na zdobycie tej wiedzy oraz jak dla mnie to nauka anglika oraz wytrwałość i kombinatoryka;)
Teraz spytam się wam jakiego języka programowania warto się uczyć działając pod linuxem i dla linuxa.Aby pisać jakieś skrypty pomagające w codziennej pracy na programach róznych itp.?????
Nie programuje, ale Aurox nauczył mnie robić pakiety, więc wiem w czym się pisze:
Pascal - szkoda czasu, dla maniaków,
c, c++ - obowiązkowo
perl, python - sporo programów, python jest coraz bardziej popularny.
Co do c++ to mam symfonie(do przeczytania i zrozumienia)mały programik konsolowy napisałem rozwiązujący układ 2 i 3 rów z 2 i 3niewiadomymi ale to za mało.Poza tym to ten perl i python to drudne są?Który jest tak bardziej przydatny?
Poza tym to ten perl i python to drudne są?Który jest tak bardziej przydatny?
Co do perla nie będę się wypowiadał. Python jest bardzo łatwy. Najtrudniejsza w nim jest oficjalna dokumentacja na strone http://www.python.org.pl, Ja kiedyś machnąłem kursik pythona, jest na mej strone, kiepski, ale podstawy są.
perl podstawy : http://dug.net.pl/texty/perl.pdf :)
python : http://python.kofeina.net/
A ten sidebar to nie jest po prostu dokumentacja Pythona?
Rok temu kiedy w Google wpisało się kurs Pythona, to moja strona była na 3 miejscu. Teraz jest na 50 czy 70 pozycji. Jest więcej stron o pythonie po polsku.
AgayKhan daj linka do swojej strony :)
Ja kiedys cos tam grzebalem w Turbo Pascalu, Basicu i JavaScript. Obecnie z musu (studia) skrobie komendy w SQL'u, robie proste aplikacje w Delphi i makra/programy VBA (M$ sucks) <- głównie związane z przedsiębiorstwami (różnej maści bilanse, analizy finansowe i takie tam).
A tak to nastawiam sie na cos powazniejszego :)
http://www.republika.pl/agaykhan
http://www.republika.pl/agaykhan/pyton.html
Jak pisałem, był na 3 miejscu, bo niczego prawie nie było po polsku. Teraz jest więcej, to spadł na 70 miejsce. Po prostu lepsze wyparło gorsze.
A ten sidebar to nie jest po prostu dokumentacja Pythona?
Owszem, ale łatwiej korzystać jak się ma takie zakładki pod ręką. :) Poza tym, uważam, że lepiej korzystać z angielskiej dokumentacji, choćby dla ćwiczenia oraz po to by uniknąć złych tłumaczeń, co zauważam dosyć często, choć filologiem nie jestem. Po polsku można literaturę beletrystyczną czytać. :)
a nie lepiej odrazu w C/C++
Może i python jest wolniejszy w działaniu od skompilowanego kodu w c++, ale za to szybciej się w nim pisze.
Zresztą niedawno zapowiedziano, że python zastąpi w KDE perla przy makefile.
I cos mi się wydaje, ale tylko wydaje, ze w OO makra można w pythonie pisać. Ale w 100% jestem pewny, ze OO stosuje pythona.
Owszem, ale łatwiej korzystać jak się ma takie zakładki pod ręką. :) Poza tym, uważam, że lepiej korzystać z angielskiej dokumentacji, choćby dla ćwiczenia oraz po to by uniknąć złych tłumaczeń, co zauważam dosyć często,)
A po polsku jest dokumentacja do pythona 2.3. Teraz jest 2.4. Debian rules można mieć pythona 2.3, 2.4 2.2. W Auroksie tylko jedna wersja.
Bajacie sobie o programowaniu więc dorzuce swoje 3 grosze.
Python jest prosty i przyjemny, ale jest czystą obiektówką - czyli językiem, którego nalezy się nauczyć dopiero po przejściu kursu z proceduralnego. "Programista", który myśli obiektowo a nie miał nigdy kontaktu z proceduralką potrafi popełnić takie kwiatki, że głowa boli.