Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam.
begin button = KEY_FRONT prog = mplayer config = brightness +2 & end begin button = KEY_DOWN prog = mplayer config = brightness -2 & end
Tak wygląda fragment mojej konfiguracji dla irexeca. Pilot jest poprawnie skonfigurowany i działa. Problemem jest to, że gdy próbuję rozjaśnić obraz - na moment ukazuje mi się osd, po czym najczęściej gaśnie, sam zaś mplayer nie podejmuje często tej akcji. Na 10 kliknięć rozjaśni mi około raz.
Jak poprawnie powinna wyglądać konfiguracja, która rozwiąże mój problem?
mplayer wywołuję:
mplayer2 -ao jack:port=jamin:autostart:estimate,alsa, -softsleep -cdrom-device /dev/sr0 -dvd-device /dev/sr0 -dvd-speed 8 -lirc -lircconf ~/.lircrc -channels 2 -srate 48000 -af-adv force=5:list=resample -af format=u24ne -afm ffmpeg, -cache-min 5 -font ~/.mplayer/arialuni.ttf -osdlevel 1 -osd-duration 20000 -slang pl -font ~/.mplayer/arialuni.ttf -subfont-outline 0 -subfont-blur 3 -subfont-autoscale 3 -sub-fuzziness 0 -subcp enca:pl:cp1250 -slang pl -input conf=/home/numer/.mplayer/input.conf -vfm ffmpeg -vc ffmpeg, -vo vdpau:fps=100,gl:nomanyfmts:slice-height=0:osd:glfinish:yuv=4,gl2,sdl,vxmc, -demuxer lavfpref <FILM>
Z góry dzięki za zainteresowanie.
O ile okazało się, że miałem za małe wartości dla brightness o tyle pojawił sie kolejny problem, którego nie potrafię rozwiązać.
Przepraszam za mój błąd, ale rzeczywiście nie było widać różnicy w obrazie.
Sprawdzałem pod twm jak i pod fluxbox: vo_fullscreen powiększa i pomniejsza mi ekran ze skrótu klawiatury, natomiast gdy próbuję odpalić to polecenie z irexeca pilotem - obraz mogę tylko pomniejszać, natomiast nie mogę go już powiększyć.
begin button = KEY_LIST prog = mplayer config = vo_fullscreen 1 0 & config = vo_fullscreen 0 1 & end
Udało mi się rozwiązać problem. Tutaj zawiera się wyjaśnienie.
0 - mały ekran
1 - pełny ekran
2x config daje toggle
Nie wiem, czy właściwie, ale działa - w każdym bądź razie prawdopodobnie tylko u mnie, ponieważ we wszystkich konfigach w sieci nie było dodatkowych parametrów.