Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
To jego tato uzywa Jessie ?
ilin napisał(-a):
Mimo zainstalowanego tego pakietu u mnie w dll.conf rtego wpisu nie ma.
Mozesz wywalic hpaio wszedzie indziej poniewaz juz masz
cat /etc/sane.d/dll.d/hplip # dll.conf snippet for hplip # hpaio
JESTEM ZWOLENNIKIEM NIE MIESZANIA DEBIANA Z INNYMI ... to dotyczy tylko mnie !!!
Jezeli yaros ma juz hplip 3.14.1 to niech wylaczy na goraco kabel elektryczny od/do drukarki i sprawdzi/przelaczy na inne miejsce kabel USB.
Jak nie to trzeba nowego pilota. Jak da znak zycia ?
Ma 3.14 wynika z logu w pierwszym poście.
hp-check[4049]: info: :
hp-check[4049]: info: :[01mHP Linux Imaging and Printing System (ver. 3.14.1)[0m
hp-check[4049]: info: :[01mDependency/Version Check Utility ver. 15.1[0m
Jesli wpis hpaio powtórzy się w dwóch miejscach to świat też sie nie zawali.
Niby tak, ale sie niepotrzebnie traci czas i nerwy.
Albo nie widzialem tego polecenia, (zeby sprawdzic czy drukarka jest podlaczona), albo przeoczylem...
~$ hp-probe HP Linux Imaging and Printing System (ver. 3.12.6) Printer Discovery Utility ver. 4.1 Copyright (c) 2001-14 Hewlett-Packard Development Company, LP This software comes with ABSOLUTELY NO WARRANTY. This is free software, and you are welcome to distribute it under certain conditions. See COPYING file for more details. -------------------------------- | SELECT CONNECTION (I/O) TYPE | -------------------------------- Num Connection Description Type -------- ---------- ---------------------------------------------------------- 0* usb Universal Serial Bus (USB) 1 net Network/Ethernet/Wireless (direct connection or JetDirect) 2 par Parallel Port (LPT:) Enter number 0...2 for connection type (q=quit, enter=usb*) ?
Ostatnio edytowany przez darius (2014-03-23 17:06:48)
could not open USB device 0x1d6b/0x0001 at 007:001: Access denied (insufficient permissions) could not open USB device 0x1d6b/0x0002 at 002:001: Access denied (insufficient permissions) could not open USB device 0x1d6b/0x0001 at 006:001: Access denied (insufficient permissions) could not open USB device 0x1d6b/0x0001 at 005:001: Access denied (insufficient permissions) found USB scanner (vendor=0x03f0 [HP], product=0xc111 [Deskjet 1510 series]) at libusb:001:003 could not open USB device 0x1d6b/0x0002 at 001:001: Access denied (insufficient permissions) could not open USB device 0x1d6b/0x0001 at 004:001: Access denied (insufficient permissions) could not open USB device 0x1d6b/0x0001 at 003:001: Access denied (insufficient permissions)
Trzeba mu dac prawo do uzywania skanera. Po pierwsze ;
nano /etc/sane.d/dll.conf
i zobaczyc czy nie ma # przed hp jezeli jest to tego krzyzaka zdjac a nastepnie
# adduser zj scanner && adduser zj lp
Nie wiem czy to zj czy yaros ?
Jak to nie pomoze to jest to bug w Jessie albo znajdziecie jakis cud.
Przez chwilę mnie nie było ale już wyjaśniam co i jak ;) U ojca jest zainstalowany Debian testing 64bit, którego aktualizuję jak przyjeżdżam do domu. Logi z pierwszego postu są z początku marca, w sobotę robiłem aktualizację i z ważniejszych rzeczy to podniosła się wersja kernela. Użytkownik zj to tata a yaros to ja - obaj są dodani do grup lp, scanner i saned.
W chwili obecnej nie mam fizycznego dostępu do komputera ale chyba możemy uznać, że drukarka jest podłączona - drukowanie działa i jest widoczna w GUI od HP.
Jak ktoś jeszcze ma jakieś pomysły to chętnie spróbuję - albo się połączę z ojcem zdalnie i będę kombinował albo przy następnej wizycie będę knuł.
Ja mam jeszcze podejrzenia, że może kabel sprawia problemy - jest długi i cienki, może zbiera jakieś zakłócenia, które akurat skanerowi przeszkadzają a drukarce nie... Niestety nie miałem innego żeby to sprawdzić ale na następną wizytę już chyba taki zabiorę ;)
Na razie bardzo dziękuję wszystkim za pomoc i zaangażowanie :) Ze względu na brak fizycznego dostępu do komputera sprawdzanie kolejnych pomysłów będzie rozciągnięte w czasie ale nie mam zamiaru się poddać ;) W sumie to jeszcze chodzi mi po głowie sprawdzenie tego ustrojstwa na jakimś windowsie - ale to najwcześniej przy następnej wizycie bo będę musiał postawić coś na wirtualce...
EDIT:
Obyło się bez instalacji Windy na wirtualce - winnym okazał się kabel. Po wymianie na inny skaner zadziałał bez zająknięcia.
Ostatnio edytowany przez yaros (2014-04-19 15:44:10)