Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Dzien dobry,
Zainstalowalem debiana Wheezy i wszystko przebiega normalnie do czasu wylaczania. Na czarnym ekranie mam taka linie => INIT: no more processes left in this runlevel
i dalej nic sie nie dzieje, czyli musze nacisnac glowny guzik aby wylaczyc kompa (wieza 5-cio letnia) Oczywiscie szukalem w internecie pod haslem runlevel jednak nie umiem znalezc rozwiazania.
Jezeli mozecie mnie "oswiecic" bede wdzieczny.
W jaki sposób jest wyłączany przez środowisko graficzne czy z konsoli?
Czy graficznie czy z konsoli "shutdown -h now" to to samo.
Dziekuje ale nie mam fiszki inittab w /etc/...
Dla ulatwienia dodam, ze nie ma bledu w sysv-rc-conf ani w
# init [runlevel] Usage: init {-e VAR[=VAL] | [-t SECONDS] {0|1|2|3|4|5|6|S|s|Q|q|A|a|B|b|C|c|U|u}} # telinit [runlevel] Usage: telinit {-e VAR[=VAL] | [-t SECONDS] {0|1|2|3|4|5|6|S|s|Q|q|A|a|B|b|C|c|U|u}}
Dziwne ale prawdziwe, maszyna dzialala swietnie do wczoraj.
Jaka aktualizacja była? Zmieniane jądro?
Jadro nie, tylko Iceweasel. Szukam i szukam dalej...
Dziekuje za odpowiedz :)
Czy ktos moglby rzucic okiem co ma wpisane w skrypcie /etc/init.d/acpid => Default-Stop
#!/bin/sh ### BEGIN INIT INFO # Provides: acpid # Required-Start: $remote_fs $syslog # Required-Stop: $remote_fs $syslog # X-Start-Before: kdm gdm3 xdm # X-Stop-After: kdm gdm3 xdm # Default-Start: 2 3 4 5 # Default-Stop: # Short-Description: Start the Advanced Configuration and Power Interface daemon # Description: Provide a socket for X11, hald and others to multiplex # kernel ACPI events. ### END INIT INFO
Kombinuje od rana i caly czas mi wychodzi ;
INIT: Switching to runlevel: 0
INIT: Sending processes the TERM signal
INIT: Sending processes the KILL signal
INIT: no more processes left in this runlevel
Ten skrypt mam tak samo. Ale czekaj, nie masz w ogóle /etc/inittab? Na pewno?
Na pewno, przeszukalem prawie wszystkie strony w roznych wyszukiwarkach i wszedzie jest mowa o /etc/inittab a u mnie nie ma.
Wiec mysle, ze moze bede musial skreowac ale z drugiej strony nie wiem co tam wpisac.
Używasz sysvinit czy jakiegoś innego inita? Na sysvinit powinno wystarczyć:
dpkg-reconfigure sysvinit
dpkg-reconfigure sysvinit sysvinit: restarting... done.
Aie, aie, sorry, znalazlem inittab, ktory prezentuje sie tak;
# /etc/inittab: init(8) configuration. # $Id: inittab,v 1.91 2002/01/25 13:35:21 miquels Exp $ # The default runlevel. id:2:initdefault: # Boot-time system configuration/initialization script. # This is run first except when booting in emergency (-b) mode. si::sysinit:/etc/init.d/rcS # What to do in single-user mode. ~~:S:wait:/sbin/sulogin # /etc/init.d executes the S and K scripts upon change # of runlevel. # # Runlevel 0 is halt. # Runlevel 1 is single-user. # Runlevels 2-5 are multi-user. # Runlevel 6 is reboot. l0:0:wait:/etc/init.d/rc 0 l1:1:wait:/etc/init.d/rc 1 l2:2:wait:/etc/init.d/rc 2 l3:3:wait:/etc/init.d/rc 3 l4:4:wait:/etc/init.d/rc 4 l5:5:wait:/etc/init.d/rc 5 l6:6:wait:/etc/init.d/rc 6 # Normally not reached, but fallthrough in case of emergency. z6:6:respawn:/sbin/sulogin # What to do when CTRL-ALT-DEL is pressed. ca:12345:ctrlaltdel:/sbin/shutdown -t1 -a -r now # Action on special keypress (ALT-UpArrow). #kb::kbrequest:/bin/echo "Keyboard Request--edit /etc/inittab to let this work." # What to do when the power fails/returns. pf::powerwait:/etc/init.d/powerfail start pn::powerfailnow:/etc/init.d/powerfail now po::powerokwait:/etc/init.d/powerfail stop # /sbin/getty invocations for the runlevels. # # The "id" field MUST be the same as the last # characters of the device (after "tty"). # # Format: # <id>:<runlevels>:<action>:<process> # # Note that on most Debian systems tty7 is used by the X Window System, # so if you want to add more getty's go ahead but skip tty7 if you run X. # 1:2345:respawn:/sbin/getty 38400 tty1 2:23:respawn:/sbin/getty 38400 tty2 3:23:respawn:/sbin/getty 38400 tty3 4:23:respawn:/sbin/getty 38400 tty4 5:23:respawn:/sbin/getty 38400 tty5 6:23:respawn:/sbin/getty 38400 tty6 # Example how to put a getty on a serial line (for a terminal) # #T0:23:respawn:/sbin/getty -L ttyS0 9600 vt100 #T1:23:respawn:/sbin/getty -L ttyS1 9600 vt100 # Example how to put a getty on a modem line. # #T3:23:respawn:/sbin/mgetty -x0 -s 57600 ttyS3
Dokładnie tak wygląda domyślny. Tylko nie wiem teraz czy znalazł się dzięki powyższemu poleceniu, czy jednak był tam cały czas. Próbowałeś restartować?
Wiec wyobraz sobie, ze restart dzialal caly czas bez najmnieszego problemu, tylko halt/shutdown -h now i graficznie blokuje. Jakis niesympatyczny diabelek podkusil mnie i tez musialem wejsc do bios, poniewaz zmienilem twardy dysk na nowy.
Zakladamy, ze z tym inittab to moze ja go przeoczylem. Sprawa sie wyjasni, poniewaz jak nie dojde do rozwiazania "pokojowego" z moim Wheezy to go przeinstaluje.
Robie nowa probe => restart a po tym shutdown/halt. Dam znac co z tego wyszlo. Dziekuje, ze poswieciles mi czas. :)
Jako, ze pada deszcz spedzilem ranek przed komputerem czyli :
1 - zmienilem jadro na wyzsze
2- dorzucilem nowa karte graficzna
3- zmienilem karte network
4-kombinowalem w biosie
5-DD jest nowy
I to wszystko nic nie pomoglo wiec podjalem radykalna decyzje no i reinstall w systemie 32 jako, ze moja maszyna nie nalezy do najnowszych.
dar@debian:~$ uname -r 3.2.0-4-686-pae
Czyli nieznany a moze spowodowany przez zla manipulacje problem rozwiazal sie sam.
Dziekuje za zainteresowanie i odpowiedzi. Jezeli bede sam w stanie w czyms pomoc...
Strony: 1