Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam. Jak można sprawdzić jaka aplikacja nasłuchuje na porcie 44964/udp? Słyszałem, że zazwyczaj robi się to poleceniem fuser, ale u mnie
fuser -v 44964/udp
w ogóle nie daje żadnych rezultatów. Podobnie netstat -lp w ogóle tego portu nie wykrywa. Tylko skanowanie nmapem daje taki wynik:
PORT STATE SERVICE 44964/udp open unknown
Ale tutaj nie widać o jaki program chodzi? Jak można to sprawdzić? A może ktoś wie jaki program jest związany z tym portem?
------
W ogóle to numer portu dla tego programu jest zmienny bo za każdym razem pokazuje różnie: 41480, 35787, 42722, 62262,...
Niewiele rozumiem z tej strony. Jak można sprawdzić co to konkretnie jest za program? Tak, żeby go wyłączyć. I dlaczego numer portu ciągle się zmienia?
w jakim sensie sie zmienia?
Po prostu zmienia się numer tego otwartego portu.
Uruchamiam
# nmap -sU -p - zewnętrzne_IP
i otrzymuję
PORT STATE SERVICE 49590/udp open unknown
od razu ponownie uruchamiam nmapa i już jest:
PORT STATE SERVICE 47834/udp open unknown
Uruchamiam znowu:
PORT STATE SERVICE 57328/udp open unknown
I tak cały czas inne wartości. O co tu chodzi?
Witam. Jak można sprawdzić jaka aplikacja nasłuchuje na porcie 44964/udp?
netstat -tunap |grep numer_portu
np.:
vimena:/root# netstat -tunap |grep 80 tcp 0 0 0.0.0.0:80 0.0.0.0:* LISTEN 3606/httpd
Kod:
netstat -tunap |grep numer_portu
Tutaj tak się nie da zrobić, bo raz, że numer portu się zmienia, a dwa, że netstat w ogóle nie pokazuje tego portu otwartego.
Natomiast otrzymałem informację, że taki port jest otwierany przez samego nmapa w celu skanowania innych portów, co w zasadzie byłoby logiczne. Ale dlaczego tak jest tylko w przypadku skanowania udp?