Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam!
Ostatnio zaczęło mi się coś takiego przy uruchamianiu wyświetlać:
Fri Mar 7 15:46:12 2014: Fri Mar 7 15:46:12 2014: Starting hdapsd Fri Mar 7 15:46:12 2014: Fri Mar 7 15:46:12 2014: Could not find a suitable interface
Jak to naprawić? Nigdy nie instalowałem hdapsd. System to Debian Jessie.
Pokaż wynik:
dpkg -l | grep hdaps
Edit: Wyprzedziłeś mnie :D
Ostatnio edytowany przez sir_lucjan (2014-03-07 16:12:21)
ii hdapsd 1:20090401-2 i386 HDAPS daemon for IBM/Lenovo ThinkPads and Apple iBooks/PowerBooks ii xfce4-hdaps 0.0.9-2 i386 plugin to indicate the status of HDAPS for the Xfce4 panel
Pokaż wynik:
apt-get -s remove hdapsd
To tylko tryb symulacji.
kamil@localhost:~$ sudo apt-get -s remove hdapsd [sudo] password for kamil: Reading package lists... Done Building dependency tree Reading state information... Done The following packages were automatically installed and are no longer required: libavdevice53 libdirac-decoder0 libdvbpsi8 libgtkglext1 libhdb9-heimdal liblivemedia23 libopencv-calib3d2.4 libopencv-contrib2.4 libopencv-core2.4 libopencv-features2d2.4 libopencv-flann2.4 libopencv-gpu2.4 libopencv-highgui2.4 libopencv-imgproc2.4 libopencv-legacy2.4 libopencv-ml2.4 libopencv-objdetect2.4 libopencv-photo2.4 libopencv-stitching2.4 libopencv-superres2.4 libopencv-ts2.4 libopencv-video2.4 libopencv-videostab2.4 libproxy-tools libsdl2-2.0-0 libspice-server1 libtbb2 libwebp4 libwine-gecko-1.4 libx264-133 openssh-blacklist openssh-blacklist-extra Use 'apt-get autoremove' to remove them. The following packages will be REMOVED: hdapsd 0 upgraded, 0 newly installed, 1 to remove and 272 not upgraded. Remv hdapsd [1:20090401-2]
W tym miesiącu już chyba raz aktualizowałem. :)
Na Windowsie nigdy nie instalowałem aktualizacji i było ok.
Ostatnio edytowany przez TDK8GB (2014-03-07 17:27:16)
Wiesz mam internet z limitem i wole te MB przeznaczyć na youtube .itp niż na jakieś aktualizacje niepotrzebne. :)
Ostatnio edytowany przez TDK8GB (2014-03-07 17:32:53)
Gdzie przeczytałeś, że aktualizacje nie są potrzebne ;)?
To wypierdziel w końcu tego hdapsd i puszczaj aktualizacje raz na tydzień to będziesz musiał zassać kilka/kilkanaście MB a nie raz na ruski rok i ciągniesz kilkaset MB ;]
A jak Ci tak bardzo szkoda tego transferu to wróć do windowsa albo idź za 1-2pln do kawiarenki i ściągnij sobie paczki do aktualizacji na pena ;]
To wypierdziel w końcu tego hdapsd i puszczaj aktualizacje raz na tydzień to będziesz musiał zassać kilka/kilkanaście MB a nie raz na ruski rok i ciągniesz kilkaset MB ;]
Raz na 2 tygodnie raczej. :)
PS: Mi chodzi o to żeby naprawić hdapsd bez aktualizacji. :)
TDK8GB napisał(-a):
Raz na 2 tygodnie raczej. :)
PS: Mi chodzi o to żeby naprawić hdapsd bez aktualizacji. :)
ale, co mają aktualizację do usuniętego pakietu ? usunąłeś i już koniec. możesz skasować także zależności które nie są potrzebne
apt-get autoremove
Ale hdaps jest przydatne. http://en.wikipedia.org/wiki/Active_hard-drive_protection
to po co usuwałeś skoro jest przydatne? ;)
Poczytaj sobie ten temat http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1914134
A czy Ty w ogóle czytasz co system Ci wypluwa na ekran?
Fri Mar 7 15:46:12 2014: Fri Mar 7 15:46:12 2014: Could not find a suitable interface
Tłumacząc z polskiego na nasze: NIE ODNALEZIONO OBSŁUGIWANYCH URZĄDZEŃ
Więc:
a) albo nie masz sprzętu obsługiwanego przez hdaps
b) albo masz za starą wersje pakietu
c) masz go nieskonfigurowane (jak tak zaglądnij do manuala)
Chociaż skoro
TDK8GB napisał(-a):
Nigdy nie instalowałem hdapsd.
To znaczy, że coś Ci wciągneło paczke w zależnościach i nie masz sprzętu który by obsługiwała. Wywal i cholere i koniec problemu.
A na przyszłość rusz trochę głową i opisuj problem _dokładnie_.
Ostatnio edytowany przez winnetou (2014-03-07 18:36:50)
Słuchaj TDK8GB, możesz zaoszczędzić trochę transferu korzystając z debdelta. Tu masz poradę autorstwa azhaga.