Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Mam problem a polega on na tym ze nie moge pisac w jezyku polskim np. pod kadu czy openofficem, ale polskie czcionki sa wyswietlane prawidlowo. Probowalem juz zmieniac polskie czcionki w Centrum sterowania, przez qtconfig oraz przez dpkg-reconfigure locales lecz nic nie przynosi skutku. Jeszcze niedawno moglem pisac po polsku lecz po zainstalowaniu openoffice2 przekompilowaniu superkaramby izapodaniu amula pojawil sie problem. Moze ktos ma jakis pomysl?? Z gory dzieki.
Chodzi ci o to, że jak wpisujesz alt + s nie wyświetla ci się 'ś'? Pewnie masz coś źle z ustawieniami klawiatury. W xorg.conf powinno one wyglądać:
Section "InputDevice" Identifier "Generic Keyboard" Driver "kbd" Option "CoreKeyboard" Option "XkbRules" "xorg" Option "XkbModel" "pc104" Option "XkbLayout" "pl" Option "XkbVariant" "basic" EndSection
zapomnialem dodac moj system to sarge z xfree86 a moj XF86Config-4 wyglada tak:
Section "InputDevice" Identifier "Generic Keyboard" Driver "keyboard" Option "CoreKeyboard" Option "XkbRules" "xfree86" Option "XkbModel" "pc105" Option "XkbLayout" "pl" Option "XkbVariant" "basic" EndSection
Nie wiem co mam robic
Ma ktos jakis pomysl na te moje czcionki??
Takie głupie pytanie, czy ustawiłeś sobie polską klawiaturę w centrum sterowania KDE?
Pewnie tak, ale czasami można o najprostszych sprawach zapomnieć.