Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
W pracy mam postawione kilka systemów na esxi - https://www.vmware.com/pl/products/vsphere-hypervisor/ i działa to malinowo. Postanowiłem że i w domu z czegoś takiego skorzystam ale się zawiodłem Brak kompatybilności (na chwilę obecną) dla haswell.
Znacie może jakieś inne (darmowe) systemy do wirtualizacji ? Coś milego dla oka i jednocześnie nie ograniczonego na ethernecie. Esxi działa na gigabicie :)
VirtualBOX
Citrix Xenserver
Citrix ma fastethernet ...
Zależy mi na rozwiązaniach z możliwością zdalnego dostępu do maszyny wirtualnej szyfrowanym protokołem i żeby była to dystrybucja out of box Nie nakładki na systemy operacyjne esxi instalowało się z płyty w 10 minut
brekofra napisał(-a):
Citrix ma fastethernet ...
Nie rozumiem ?
Xenserver instalujesz jak ESXi z nośnika jako kompletny system. Lokalnie instalujesz Xencenter aplikację do zarządzania zdalnego dodatkowo może zarządzań kilkoma Xenserverami z poziomu jednej aplikacji oraz łączyć serwery w Pool'e. Instalacja 10 minut :) tak jak chciałeś, korzystam w domu i w pracy działa nawet jako VM w virtualbox'ie ale już problem z siecią jest i Windowsa nie zainstalujesz, ale konsolą Xenservera możesz się pobawić. Jedyny problem przy Xencenter do brak polskich znaków w konsoli tty systemów linux, ale można po ssh się podpiąć i jest ok.