Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Dysku 80GB mam podzielony na partycje w nastepujacy sposób
hdb1 5GB / ext3
hdb2 50GB /home ext3
hdb3 256 swap
hdb5 reszta vfat
Taki podział mam od kiedy zainstalowałem pierwszego linuxa (mandrejka) pare miesiecy temu. Teraz robiąc porządki z kompem zastanawiam się czy niebyłoby warto zmienić(poprawić) tych partycji dla lepszego działania systemu. Na hda mam starego windowsa ktorego będę potrzebwał jeszcze przez 2-3 miesiące :) Zastanawiam się najbardziej nad partycją swap, słyszałem że im jest bardziej wewnątrz dysku tym szybciej działa, ale nie wiem czy waro ja ruszać z obrzeża dysku. Nie mam narazie żadnych plików na hdb na których by mi zależało wiec nie ma strachu , o utrate waznych danych.
Ja tam swapa daje zawsze na końcu, Biexi też
Zdaje sie ze dysk na koncach talerzy jest najwolniejszy :)
hdb1 5GB / ext3
hdb2 50GB /home ext3
hdb3 256 swap
hdb5 reszta vfat
Hehhe ja tez mam w domu jako pierwsza partycje 5GB i punktem montowania /
FF jesli pracujesz na rooci'ecaly czas to partycje hdb2 podmontuj sobie do /root wygpodna sprawa lob zstaw tak jak jest tylko przeniesc katalog root do /home i zrub linka sybmolicznego /home/root -> /root
Zdaje sie ze dysk na koncach talerzy jest najwolniejszy :)
u mnie jak system z swap'a kozysta to jest swieto ta partycja jest na "doczepke"bo praktycznie nie jest uzywana przez system......
a palnuje se w nastepnym miesiacu kupic jescze 512 MB RAM'u i wtedy zastanowie sie nad zrezygnowaniem ze swap'a
Tak sobie myśle, że chyba najlepiej byłoby tak:
/
swap
/home
Bo wtedy głowica dysku ma swap zawsze na sąsiadującej partycji. W poprzednim ułożeniu gdy głowica była akurat na / i trzeba było zrobić coś ze swapem to musiała ominąć całą partycje /home, ale to tylko teoria. Co o tym myślicie ?
moim zdaniem trzyma się kupy. tym bardziej że najczęściej używaną partycją jest jednak / to lepiej będzie jak swap się znajdzie w pobliżu, a nie na drugim końcu dysku.
a tak w ogóle to diabeł wie jak ten dane są fizycznie rozlożone, bo to jest pewnie jeden talerz z dwoma głowicami i kto zgadnie, w którym miejscu przebywa druga głowica, jeżeli np. pierwsza wisi nad swapem? a np. nowy raptor wdka ma dwa talerze i 4 głowice. i żeby jeszcze bardziej dowalić do pieca: najnowszy maxtor na serial ata II ma 3 talerze, 6 głowic. kto się połapie w tym mętliku?
bądź mądry i pisz wiersze.
Wiesz może jak wyglada to w WD Caviarze ?
Panowie, gdyby w dysku każda głowica miała własny napęd, to dyski kosztowałyby po 1000PLN a nie po 400. Kiedy głowica nr.1 jest nad swapem, to dwójka również.
Kiedy głowica nr.1 jest nad swapem, to dwójka również.
Każdy talerz jest podzielony na koncentryczne ścieżki, które z kolei dzielą się na sektory. Ścieżki o tym samym numerze na wszystkich powierzchniach nośnika (tzn. powierzchniach talerzy - przyp. rycha) zgrupowane są w jednostkę zwaną cylindrem.
no i miałeś rację :)
Dokładniej rzecz ujmując, nie jest to takie proste, bo dysk jest adersowany pośrednio, ale takie uproszczenie nie przeszkadza w naszych rozważaniach :)
dysk jest adersowany pośrednio, ale takie uproszczenie nie przeszkadza w naszych rozważaniach :)
mi przeszkadza ;)
czy chodzi ci o dwupoziomowy format? czy o lba?
Rychu, wytłumaczę na przykładzie:
Dysk mojego brata - seagate 40GB, zwykłej wielkości 3,5 cala i normalnej wysokości. W parametrach dysku wyczytuję, że ma 16(!!!) głowic, co wskazywałoby na budowę 8-mio talerzową. - nie do zrealizowania w tak małej przestrzeni.
Praktycznie stosuje się to po to, żeby uzyskać jak największe pojemności przy danym typie adresowania. Dysk sobie po podaniu "bzdur" przez system sam przeliczy na odpowiednie parametry i pokieruje głowicą.
aha ty o tym... a to mój dysk ma logicznie 255 głowic :) hehe, jak oni je tam upchnęli w tym małym pudełeczku
FF zależy którego caviara masz na myśli, u mnie w szufladzie leży taki 160 MB hehe. a pamiętam jak kiedyś był szał, bo do amigi 600 można było sobie przystawić caviara 20 MB i wtedy ludziom majtki spadały, takie to były możliwości... no więc trochę tych caviarów było, czaby poguglować pod kątem odpowiedniego modelu
a jak mam / na 5 gigowej partycji i chciał bym aby /home(gdzie już są dane x) było na innej partycji to jak mam to zrobić ?
już w jednym temacie pisałem ale nei chciąłem całkiem rozmyć tematu
napisz dokładnie jaki masz rozkład partycji, zaznacz gdzie jest stare /home i gdzie chcesz je dać
Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/hda1 * 1 2919 23446836 c W95 FAT32 (LBA)
/dev/hda2 3568 9729 49496265 f W95 Ext'd (LBA)
/dev/hda3 2920 3567 5205060 83 Linux
/dev/hda5 3601 4281 5470101 b W95 FAT32
/dev/hda6 4282 4962 5470101 b W95 FAT32
/dev/hda7 4963 7346 19149448+ b W95 FAT32
/dev/hda8 7347 9729 19141416 b W95 FAT32
/dev/hda9 3568 3600 265009+ 82 Linux swap / Solaris
chce usunąć 7 i 6 i zrobić z nich home
też sie dołączę mam 80GB i 40 GB dyski po tym jak straciłem pół roku temu przez własną nieuwagę prawie 70 BG muzyki i filmów. i dokumentów poszatkowałem dysk na mniejsze części:
/dev/hda11 / 2BG
/dev/hda1 /boot 100MB
/dev/hda10 /home 1 GB
/dev/hdb7 /home/whale/archive 20GB
/dev/hdb5 /home/whale/dane 10GB
/dev/hda2 /home/whale/dokumenty 1 GB
/dev/hda7 /home/whale/download 15 GB
/dev/hda3 /home/whale/instalki 2 GB
/dev/hda5 /home/whale/malgosia 1GB
/dev/hda6 /home/whale/mymusic 20 GB
/dev/hda9 /home/whale/tmp 1 GB
/dev/hda8 /home/whale/video 25 GB
/dev/hda12 /usr 4GB
/dev/hda13 /usr/local 1 GB
/dev/hda14 swap 500 MB
Czy jest to zdrowe dla dysku takie rozdrobnienie
Czy jest to zdrowe dla dysku takie rozdrobnienie
Neutralne, jak kazde inne. Nie ma powodow do obaw.
Rumi ja myślę tak: jeśli na hda6 i 7 masz coś godnego uwagi to skopiuj to gdzieś. wywal te dwie partycje i załóż sobie w ich miejsce ext3.
czyli krok po kroku:
fdisk /dev/hda
tu ci pokazuje jakieś pierdoły. naciskasz klawisz d żeby wywalić partycję. pyta się o jej numer, więc podajesz: 6. podobnie wywalasz partycję nr 7. jak to masz to klawisz n tworzy nową. na pytanie czy to ma być primary czy logical, odpowiadasz l i pstrykasz 2 razy enter zatwierdzając domyślne wartości dla początkowego i końcowego cylindra dla nowej partycji. teraz żeby uporządkować numery twoich partycji naciskasz x i f. finito. naciskasz w żeby zapisać tablicę partycji i q żeby zamknąć fdisk. program ostrzega cię, że kernel w dalszym ciągu używa starej tablicy i konieczny jest reboot. na razie go nie robisz.
dobra teraz jeszcze zakładasz ext3 na nowej partycji:
mke2fs -j /dev/hda6
żeby system się nie wygłupiał i od czasu do czasu nie próbował sprawdzać ci dysku przy starcie dajesz:
tune2fs -c0 -i0 /dev/hda6
montujesz tą partycję gdziekolwiek:
mount /dev/hda6 /mnt
kopiujesz na tą partycję cały katalog /home najlepiej za pomocą mc (tak żeby katalog /home/rumi znalazł się w /mnt/rumi). jak skończysz to dopisujesz nową linijkę do /etc/fstab
/dev/hda6 /home ext3 defaults 0 2
robisz reboot żeby bios sobie odczytał nową tablicę partycji i sajonara
Rumi ja myślę tak: jeśli na hda6 i 7 masz coś godnego uwagi to skopiuj to gdzieś. wywal te dwie partycje i załóż sobie w ich miejsce ext3.
czyli krok po kroku:Kod:
fdisk /dev/hdatu ci pokazuje jakieś pierdoły. naciskasz klawisz d żeby wywalić partycję. pyta się o jej numer, więc podajesz: 6. podobnie wywalasz partycję nr 7. jak to masz to klawisz n tworzy nową. na pytanie czy to ma być primary czy logical, odpowiadasz l i pstrykasz 2 razy enter zatwierdzając domyślne wartości dla początkowego i końcowego cylindra dla nowej partycji. teraz żeby uporządkować numery twoich partycji naciskasz x i f. finito. naciskasz w żeby zapisać tablicę partycji i q żeby zamknąć fdisk. program ostrzega cię, że kernel w dalszym ciągu używa starej tablicy i konieczny jest reboot. na razie go nie robisz.
do tego momentu dokładnei jak pisąłeś ale popełniłem jeden bląd jak nei dało si ezmienić systemu plików to spanikowąłem zapuściłem reboota i .. Grub error 17 :/
nawet nie moge zbotować z cd masakra
ej Rumi tera to ja nie wiem co się dzieje
jak nic nie rusza to wrzuć płytkę instalacyjną deba i rób tak, jakbyś chciał go zainstalować (czyli na większość pytań naciskaj enter ;) ) aż dojdziesz do podziału dysku na partycje. przełącz się wtedy na drugą konsole (alt+f2) i machnij fdisk -l. spisz na kartkę czy coś i napisz co ci tam pokazał
w tym problem że sie nei da :) ani zainstalować od nowa ani przez ratujaca cd którą sciagłęm żeby grub aodzyskać
no zaraz jak to nie mozesz zbutować z cd? zmień w biosie i butuj
no zaraz jak to nie mozesz zbutować z cd? zmień w biosie i butuj
aż taki tempy nei jestem vinetu ;p
może bardziej obrazowo ... włacza si epłytka instalacyjna napisik bodajze BOOT:... i tu co nei zrobie to błąd każe nacisnąć jakiś klawisz tu następuje reboot tyle sie da niestety fkurzyłem sie zainstalowałem windows i ku mojemu ździwieniu źle mi z nią :/
omitting empty partition (5)
omitting empty partition (6)
Disk /dev/hda: 80.0 GB, 80026361856 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 9729 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/hda1 * 1 2919 23446836 c W95 FAT32 (LBA)
/dev/hda2 2920 3567 5205060 83 Linux
/dev/hda3 3568 9729 49496265 f W95 Ext'd (LBA)
/dev/hda4 4282 4962 5470101 83 Linux
/dev/hda5 3568 3600 265009+ 82 Linux swap
filesystem type unknow, partition type 0xf
kernel /boot/vmlinuz-2.6.8-2-386 root=/dev/hda3 ro
error 17: Cannot mount selected partition
:]
o partycjach wiem tyle co nic ale chyba hda2 zamieniło si emiejscami z hda3 jak z tej cd ratujacej moge zmienić wpis w menu.lst ?? bo jak montuje partycje to dziwnie każdą komende mi odrzuca po tym zabiegu :]