Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Jako program startowy Sarge użyłem lilo, aktualnie działa w trybie tekstowym, w przyszłości chciałbym zmienić tryb na graficzny (jeszcze nie wiem jak). W czasie startu systemu zauważyłem powtarzające się chyba trzy razy komunikaty o błędach, zbyt szybko wszystko przelatuje, chodzi chyba o nieudane ładowanie modułów gdzieś z /lib/modules/.../hotplug/...
Przejrzałem logi systemowe i nie odnalazłem niczego co by mi pasowało do tych komunikatów.
Jak mógłbym "zwolnić" start systemu, albo gdzie i jak mogę jeszcze poszukac informacji w systemie o błędach (niektóre pliki z logami mają chyba postać binarną)?
Pomyśłałem o czymś takim jak uruchamianie z potwierdzeniem, jak to zrealizować?
Przy okazji jeszcze jedno pytanie o lilo. Jak wywołać menu wyboru kernela, z którego chcę wystartować system? Próbowałem naciskać shift przy starcie, nic z tego.
nie jestem pewien czy w twoim /etc/lilo.conf jest opcja prompt?
...dobra, krok po kroku: odpal sobie takie coś:
mcedit /etc/lilo.conf
i upewnij się, że w pliku tym znajduje się linijka w stylu:
prompt
. jeśli nie ma, to dopisz to gdzieś tam na początku.
jeśli chcesz graficzne lilo to na początek spróbuj domyślnego z debiana. w tym celu wpisz do /etc/lilo.conf linie:
install=/boot/boot-bmp.b bitmap=/boot/sarge.bmp bmp-colors=1,,0,2,,0 bmp-table=120p,173p,1,15,17 bmp-timer=254p,432p,1,0,0
pamiętaj, że jeśli cokolwiek zmieniasz w /etc/lilo.conf, na koniec zawsze musisz przeładować lilo poleceniem:
lilo
proste.
aha, co to tego co dzieje się podczas startu systemu... lilo nie ma z tym nic wspólnego. zrób tak, jak poradził Asinus.
Obie rady pomogły, dziękuję, a te błędy to
modprobe: FATAL: Error inserting pciehp (/lib/modules/2.6.8-2-686/kernel/drivers/pci/hotplug/pciehp.ko): Operation not permitted
modprobe: FATAL: Error inserting shpchp (/lib/modules/2.6.8-2-686/kernel/drivers/pci/hotplug/shpchp.ko): Operation not permitted
modprobe: FATAL: Error inserting rtc (/lib/modules/2.6.8-2-686/kernel/drivers/char/rtc.ko): No such device
W planach mam instalację nowszego kernela i kilku przydatnych pakietów, jak udev (wymaga chyba minimum kernela 2.6.12), potem zobaczę co z tymi i innymi błędami.
W jednym z pdf-ów wyczytałem, że aby komputer wyłączał się automatycznie można dodać do lilo.conf
append="apm=on apm=power-off acpi=off"
Mam wyłączone ACPI w BIOS-ie, a do modules
apm power_off=1
I to działa.