Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
no więc przypuśćmy że mam kde w wersji 3.5 z pakietów deb i chce zaktualizować do wersji 3.5.2 ale ze źródeł bo pakietów deb nie ma... (nie znalazłem) więc czy żeby zainstalować ze źródeł musze najpierw wywalić pakiety czy samo się jakoś nałoży? i czy później nei będzie kłopotów z wywaleniem
Z góry thx
racja :]
a jakby nie było to jak się aktualizuje? trzeba wywalić pakiety? pytam z ciekawości
1.Lepiej nie wywalać starych pakietów, bo niczego już sobie nie zainstalujesz z gotowych pakietów pod KDE.
2. możesz sobie pakiety sam zrobić, za pomocą uupdate
a. Zasysasz plik kdelibs-3.5.2.tar.gz, ( jakby był tylko .tar.bz2, to rozpakować i spakować jako .tar.gz, nie wiem czemu, ale tak jest lepiej.
b. zasysasz pakiety kdelibs_3.5.1.orig.tar.gz kdelibs_3.5.1.diff.gz kdelibs_3.5.1.dsc
c. Umieszczasz te wszystkie pliki w jednym katalogu i odpalasz komendę
dpkg-source -x *.dsc,
d. wchodzisz do katalogu kdelibs-3.5.1 i piszesz tam w konsoli
uupdate -u kdelibs-3.5.2.tar.gz
e. czekasz, potem wchodzisz do katalogu kdelibs-3.5.2 i odpalasz komendę
dkpg-buildpackage -rfakeroot
I czekasz na nowe pakiety
Ale możee się to nie udać, jeśli były jakieś patche. JA tak robie z k3b, bo te oficjalne nie mają wkompilowanego ffmpega, lame i kilku innych rzeczy.