Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2006-04-13 10:29:45

T.N. - Użytkownik

T.N.
Użytkownik

klient sieci e2k na konsolę

Witam.

Szukam jakiegoś klienta e2k działającego w trybie tekstowym. Używałem do tej pory aMule, więc pomyślałem, żeby zainstalować amuled i amulecmd. Zainstalowałem to z pakietów (Debian Testing) i w pliku konfiguracyjnym dodałem

Kod:

AcceptExternalConnections=1
ECPassword=haslo

Deamon działa poprawnie, ale nie mogę uruchomić amulecmd. Pojawia się napis "Tworzene nowego klienta..." i nic się dalej nie dzieje. Tzn. coś chyba się dzieje, bo zużycie procesora wynosi cały czas 99%, ale sam program nic więcej nie wyświetla. Czy można jakoś temu zaradzić? Słyszałem, że niektórzy kompilują sami aMule z opcjami --enable-amule-daemon i --enable-amulecmd, ale przecież skoro amuled i amulecmd są dostępne w pakietach to chyba powinny działać poprawnie po zainstalowaniu z pakietów? Zresztą kompilacji też próbowałem, ale configure wywala taki komunikat, że trzeba ponownie skompilować wxWidgets z obsługą dużych plików, bo tego wymaga aMule. Też trochę dziwne, bo to wszystko mam z pakietów i skoro działał na tym pakietowy aMule to nie rozumiem dlaczego ten kompilowany nie może. Czy ktoś może ma sugestie jak rozwiązać taki problem?

Jeszcze próbowałem MLDonkey (mlnet + telnet localhost 4000). Tutaj program niby działa, ale pojawia się sporo niezrozumiałych dla mnie aspektów. Mimo tego, że wybrałem jedynie sieć e2k jest strasznie dużo otwartych portów (więcej niż w aMule)

Kod:

Active Internet connections (only servers)
Proto Recv-Q Send-Q Local Address           Foreign Address         State       PID/Program name   
tcp        0      0 *:4000                  *:*                     LISTEN     5941/mlnet          
tcp        0      0 *:4001                  *:*                     LISTEN     5941/mlnet          
tcp        0      0 *:4002                  *:*                     LISTEN     5941/mlnet          
tcp        0      0 *:9509                  *:*                     LISTEN     5941/mlnet          
tcp        0      0 *:4080                  *:*                     LISTEN     5941/mlnet          
tcp        0      0 *:4662                  *:*                     LISTEN     5941/mlnet          
tcp        0      0 localhost.localdom:8118 *:*                     LISTEN     5696/privoxy        
tcp        0      0 localhost.localdom:smtp *:*                     LISTEN     5688/master         
tcp        0      0 localhost.localdom:9050 *:*                     LISTEN     5719/tor            
udp        0      0 *:1047                  *:*                                5941/mlnet          
udp        0      0 *:4666                  *:*                                5941/mlnet  

*) Czy porty udp 1047 i 4666 też są otwarte (nasłuchują)? Polecenie netstat -lp je wyświetla tak jak wyżej, ale nie mają one statusu LISTEN. Co to oznacza?

*) Porty 4000 i 4080 umożliwiają dostę przez telnet i przez przeglądarkę www. Ale czy można zrobić tak, aby były one dostępne tylko i wyłącznie na localhost? Bo nie chcę, żeby ktoś z innego komputera widział jakie pliki ściągam, a tutaj to nawet żadnych haseł nie ma, tylko można sobie to ot tak wyświetlić...       

*) Czy może jest jakiś inny sposób dostępu (w trybie tekstowym) niż telnet?

I jeszcze jedno pytanie:
*) Program top nie wyświetla mi procesu mlnet. Dlaczego? Jak inaczej można sprawdzić PID, żeby później zrobić mu killa?

Stopka forum