Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witajcie!
Mam problem, gdyż nie mogę zimportować kontaktów z GG - nie ma takiej funkcji
Mnie zastanawia jak ten problem obejść
Fervi
Konta -> [numer gg] -> Wczytaj listę znajomych z pliku
No spoko, ale skąd wziąć plik z kontaktami?
Zwykle wysyłałem na serwery GG, a potem importowałem
Fervi
Z serwera :) Accounts -> gg -> Download buddylist from server.
Przynajmniej ja taką opcję mam. Workaroundem będzie skorzystanie z webowego gg i eksport znajomych do pliku, który później zaimportujesz.
@lis6502
Zbliżam się - jak z tego syfu pobrać te kontakty?
Fervi
lis6502 napisał(-a):
Z serwera :) Accounts -> gg -> Download buddylist from server.
Przynajmniej ja taką opcję mam. Workaroundem będzie skorzystanie z webowego gg i eksport znajomych do pliku, który później zaimportujesz.
A wersja Pidgina to...?
Ja mam 2.10.8 - nie mam tej opcji. Jest tylko import i eksport z pliku, rozgłaszanie stanu i wyszukiwarka "znajomych".
http://wstaw.org/m/2014/02/02/2014-02-02-140841_2560x1024_scrot.png
niezawodna pomoc grupy gg napisał(-a):
W nowej wersji komunikatora GG nie ma potrzeby eksportowania swojej listy kontaktów do pliku. Lista odświeża się automatycznie i jest przypisana do Twojego numeru GG gdziekolwiek się zalogujesz.
:D Słowem: you're fucked.
Chociaż, tak sobie myślę... Może to kwestia lokalizacji? Leniwe Polaczki nie przetłumaczyły tej opcji i dlatego się nie wyświetla? Spróbuj konsolowego triku z LC_ALL.
Ostatnio edytowany przez lis6502 (2014-02-02 14:14:59)
A jak zrobić transport GG na XMPP (jabbim.pl)? Ew. jak w ogóle taka procedura wygląda
Fervi
@Fervi:
Najpierw sobie uaktywnij wtyczkę wykrywanie usług xmpp.
Potem wchodzisz
Narzędzia -> Wykrywanie Usług Xmpp
Dajesz przeglądaj i ładujesz transport gg.
@krasnij
On wyszukuje mi transporty, między innymi GG (ok)
Jak mniemam daję "rejestruj", wpisuję numer GG, hasło, wybieram język i kodowanie (?) - utf-8
I co dalej? Tzn. na liście pojawią mi się kontakty, czy jak to ma być?
Na stronie jabbima jest, że to tylko dla VIP'ów (co płacą), inny serwer szukać?
Fervi
Ostatnio edytowany przez fervi (2014-02-02 15:13:18)
@Fervi: jeżeli jest płatne, to nie ma sensu.
Natomiast dziwi mnie to, że nie możesz zaimportować kontaktów. GG tak jak XMPP ma teraz swojego rostera i po dodaniu konta, powinno automatycznie zaimportować. Może nie masz nikogo dostępnego? Znajomi - > Wyświetlanie
@Fervi: jeżeli jest płatne, to nie ma sensu.
Oj tam, nie ma sensu.
Polska ma tak absurdalny system opłat za internet, że portale i usługi internetowe muszą przynosić straty, to też spadek po komunizmie.
Więc czasem lepiej te parę złociszy rzucić na jakąś usługę, niż czekać,
aż zbankrutuje.
Kadu ma coś zrąbane (lub Pidgin)
Pidgin importuje tylko pierwszy kontakt na liście, więc muszę sporo się napracować, by dodać wszystkie :D Oj, śmiesznie się zaczyna dziać
Fervi
zaloguj na gg.pl
tajwan napisał(-a):
zaloguj na gg.pl
I co dalej? Jak wyeksportować dane do Pidgina?
Fervi
Gadu-Gadu
Fix buffer overflow with remote code execution potential. Only triggerable by a Gadu-Gadu server or a man-in-the-middle. (Discovered by Yves Younan and Ryan Pentney of Sourcefire VRT) (CVE-2013-6487)
Disabled buddy list import/export from/to server (it didn't work anymore). Buddy list synchronization will be implemented in 3.0.0.
Disabled new account registration and password change options, as it didn't work either. Account registration also caused a crash. Both functions are available using official Gadu-Gadu website.
Ehhh...
Dzięki fervi, że natrafiem na ten wątek... Przelogowałem się na Xubuntu 14.04, gdzie jeszcze 2.10.7 - import z serwera, zapisanie do pliku... żeby tutaj mieć kontakty z gg...
Ostatnio edytowany przez majsza (2014-02-04 15:59:14)
Ja zrobiłem Debootstrap, chroot i zimportowałem xD
Fervi
Nie da się np z kadu zapisać do pliku i potem z tego pliku wczytać do pidgina ?
ilin napisał(-a):
Nie da się np z kadu zapisać do pliku i potem z tego pliku wczytać do pidgina ?
Hehe... Właśnie wpadłem na ten pomysł i sprawdzam na moim Debianie Jessie :)
Edit.
No, mi nie wczytało wszystkiego z pliku. Tylko jeden kontakt. :(
Plik z kadu ma więcej znajomych na liście :)
Ostatnio edytowany przez majsza (2014-02-04 18:30:01)
Zapisać ten jeden kontakt z pidgina do pliku i porównać z tym z kadu.
Może coś ręcznie poprawić i będzie wczytywał.
Też u mnie był jeden kontakt
Po prostu albo Kadu, albo Pidgin nie ogarniają standardów Gównogada
Niestety, tylko jedną osobę mam na XMPP :|
Fervi
U mnie na GG to tylko infobot jest dostępny tak mniej więcej od roku :D
To zależy.
BTW, widzę że nie tylko mnie brakuje jakiegoś elektronicznego rozmówcy :P
Kto chętny na Oficjalnego DUGowego Bota Żaberowego do Pogody i Rzeczy Wszelakich?
Taki mały skubaniec, co to rzuci #error'ową fortunką, ujebie linka via ujeb.se, poinformuje o nowych postach (i już nigdy nie przegapię wypowiedzi jakiś fanbojów androida i będę na bieżąco mógł ich trollować :D). Kiedyś zabierałem się za coś podobnego, w ramach nauki pajtona, ale poległem, później stwierdziłem 'a po co mi to' i tak pomysł legł w gruzach (hej Cyganie!:p)