Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
na początek chce zaznaczyć ze jestem nowy i posiadam bardzo niewielką wiedze na temat linuksa wiec prosze o wyrozumialosc.
wybrałem debiana poniewaz jakoś wiekszość go poleca (wczesniej uzywalem ubuntu)
i gdy zainstaluje juz go na dysku moge się zalogować na roota ale nie wiem jak odpalić KDE...
i czy do tego jest potrzebne połączenie z internetem bo u mnie jakoś nie chce go wykrywać
z góry dziękuje za odpowiedz
Z jakiego typu instalacji korzystałeś? Bo np. jeżeli to netinstal to KDE może trzeba dopiero zainstalować.
Jeżeli jednak była to "pełna" wersja systemu to najprawdopodobniej wystarczy:
startx
niekoniecznie z konta roota...
Witam
na początek chce zaznaczyć ze jestem nowy i posiadam bardzo niewielką wiedze na temat linuksa wiec prosze o wyrozumialosc.
wybrałem debiana poniewaz jakoś wiekszość go poleca (wczesniej uzywalem ubuntu)
i gdy zainstaluje juz go na dysku moge się zalogować na roota ale nie wiem jak odpalić KDE...
i czy do tego jest potrzebne połączenie z internetem bo u mnie jakoś nie chce go wykrywać
Po pierwsze zależy z jakiego obrazu zainstalowałeś debiana, po drugie w jaki sposób instalowaleś, po trzecie powiedz jakie masz łącze.
Generalnie kde insatluje sie z repozytorium poleceniem:
apt-get install kde
lub w wersji minimalnej
apt-get install kde-core
Jeśli masz standardowe obrazy CD lub DVD z debianem to kde powinno sie zainstalować z płyt, jeśli nie, to z sieci, do czego potrzeba sprawnego łącza.
a wiec zainstalowałem tylko 1 cd a z tego co się dowiedzialem to KDE jest na 2?
dlatego mam pytanie czy musze od nowa instalować debiana aby wgrać 2 cd?
a wiec zainstalowałem tylko 1 cd a z tego co się dowiedzialem to KDE jest na 2?
dlatego mam pytanie czy musze od nowa instalować debiana aby wgrać 2 cd?
Nie, skonfiguruj apt dla repozytorium sieciowego i możesz zainstalować kde bezpośrednio z sieci. Polecenie apt-setup oraz apt-howto
czy musze od nowa instalować debiana aby wgrać 2 cd?
Żaden ze mnie specjalista ale wydaje mi się że nie. Dodaj repozytorium z drugiej płytki i zainstaluj sobie co chcesz.
np.
apt-get install kde