Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam wszystkich.
Mam problem z wydrukowaniem czegokolwiek na moim HP1020. W dmesg wyskakuje takie coś:
drivers/usb/class/usblp.c: usblp0: failed reading printer status
Gdy włączam drukowanie nic się nie dzieje, w cupsie zadanie jest zaznaczone jako aborted, gdy biore restart wyskakuje coś takiego:
client-error-not-possible
Firmware się wgrywa do drukarki od razu po włączeniu i raczej wszystko jest w porządku, po restarcie na windowsa drukarka nie wgrywa go od nowa i wszystko dobrze drukuje, poza tym:
GET_DEVICE_ID string: MFG:Hewlett-Packard;MDL:HP LaserJet 1020;CMD:ACL;CLS:PRINTER;DES:HP LaserJet 1020;FWVER:20041129;
Sterownik instalowałem według instruckji z artykułu Bodzia oraz dokumentacji w sterowniku, czyli make, make install i make install-hotplug. Żadnych błędów.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu i zmuszenie drukarki do drukowania.
a takie pytanie - masz zainstalowany zestaw pakietów cups* ? czyli:
cupsys, cupsys-bsd, cupsys-client, cupsomatic-ppd, cupsys-driver-gimpprint
oraz zestaw pakietów foomatic -> użyj polecenia
apt-cache search foomatic
Naprawdę przy drukarkach polecam instalowanie zestawu pakietów cupsa, foomatica, gimpprint. Część z nich może nie będzie wykorzystana, ale część rozszerzy możliwości drukarki, oraz drukowanie z nietypowych programów jak wine, czy crossover
Po restarcie drukarka powinna śmigać jak złoto :)
Zainstalowałem takie pakiety:
dpkg -l | grep cups && dpkg -l | grep foomatic ii cupsys 1.1.23-15 Common UNIX Printing System(tm) - server ii libcupsimage2 1.1.23-15 Common UNIX Printing System(tm) - image libs ii libcupsys2 1.1.23-15 Common UNIX Printing System(tm) - libs ii foomatic-db 20060318-1 linuxprinting.org printer support - database
Te, które podałeś są wymagane do poprawnej pracy drukarki?
nie są niezbędne, ale tak poprawiają komfort pracy z drukarką, czasami rozszerzają możliwości programów. Cupsys-client udostępnia drukarkę dla wszystkich programów systemu.
Zastanawia mnie dlaczego drukarka milczy - sam miałem podobny problem, ale drukarka nie działała także na Windowsie. Okazało się że ten konkretny typ wymaga do współpracy portu USB2 i kabla usb2, a zwłaszcza kabla. Teoretycznie usb2 jest kompatybilny z swoją wcześniejszą wersją, no ale ja miałem kłopoty.
Kabel z nadrukiem usb2.0 kosztuje ok 15 - 20 zł (zwykły 4 - 5 zł).
W pracy instalowałem identyczne drukarki na 3 komputerach z Debianem (2 x KDE i 1 x IceWM) i bardzo ładnie pracują. Konfiguracja dokładnie jak w opisie.
Sprzętowo wszystko OK, z tym kablem miałem na początku identyczny problem. Na razie poczekam, aż wyjdzie nowa wersja sterowników, albo cupsa.
Sterowniki nowe wyszły, ale dalej to samo. Nowego cupsa na razie nie widać, więc zainastlowałem wersje z etcha i sarge'a, ale żadna z nich nie działała. Koleś na lq.org napisał, żeby spróbować zainastlować cupsa z innej dystrybucji, ale nie wiem czy to dobry pomysł. Co wy o tym myślicie?
Może tak jeszcze dopisze, że nie instaluje tej drukarki dokładnie tak jak napisałeś w artykule. Po prostu napierw instaluje cupsa i foomatica. Potem make, make install, make install-hotplug w katalogu sterownika. Następnie restartude cupsa i dodaje drukarke przez www. Przy włączeniu drukarki hotplug mi od razu ładuje firmware, więc nie musze uruchamiać żadnych skryptów.