Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam!
Mam telewizor Samsung, do którego mogę się podłączyć Scartem lub cinchami (RCA).
Chciałem sobie wykorzystać ten telewizor jako "głośniki" do komputera / sansy.
Są trzy wejścia - czerwony i biały (dźwięk) i żółty (obraz, composite video).
Podłączyłem sansę i dźwięk działa wtedy i tylko wtedy, gdy puszczony jest obraz z DVD do żółtego wejścia / SCART.
Ponieważ mam koło jedną ładowarkę z urwaną wtyką, która ma na wyjściu 5 V napięcia stałego (dwa kable).
Strzelam, że po prostu ma być "przepływ" prądu do żółtego wejścia, żeby pozostałe dwa były aktywne. Mylę się?
Czy ładowarka ta będzie odpowiednia?
Jeśli nie, to jak to rozwiązać?
To chyba nie tak jak myślisz.
Spróbuj przełączyć tv w tryb AV pilotem bez sygnalu video.
Napięcie z zewnątrz pomoże przy automatycznym przełączaniu telewizora na scart.
Rozważ taki scenariusz: oglądasz fantastyczne reklamy na Polsacie i nagle zamarzyło Ci się odpalić dvd z komunii siostry:p. W momencie włączenia dvd tv sam przełącza się na aux/scart. Tu właśnie działa napięcie pojawiające się na którymś z pinów eurozłącza (coś mi majaczy że to trzynasty). Ale nijak się to ma do Tojego problemu.
Logika telewizora zakłada, że sens wzmacniania dźwięku jest dopiero wtedy, gdy towarzyszy mu obraz. Obraz jako zbiór sygnałów synchronizacji, koloru, nie 'poziom'. Tak na szybko to pewnie możnaby złożyć na ne555 przystawkę (zakładam że sam sygnał csync wystarczy) oszukującą tv że jednak sygnał jest.
W samsungu jest przycisk na pilocie SOURCE
Nie da się przełączyć nim na AV lub złącze ?
Są nieaktywne ?
@ilin
To kilkuletni kineskop jest i tutaj akurat nie mam czegoś takiego.
To tym bardziej powinien być przycisk TV/AV chyba, że masz nieoryginalnego pilota.
Patrz pierwszy post:
Pavlo950 napisał(-a):
Podłączyłem sansę i dźwięk działa wtedy i tylko wtedy, gdy puszczony jest obraz z DVD do żółtego wejścia / SCART.
Przy żółtym wejściu AV muszę sam włączyć. W przypadku SCART jest tak, jak pisał lis6502.
Jak puscisz sygnał z dvd to automatycznie przelącza sie w tryb AV.
Równolegle oprócz tego w większości telewizorów dało się to zrobić pilotem.
Choćby po to aby wyjść z trybu AV jeśli mamy podlączony i uruchomiony np magnetowid na normalny program tv.
W tym TV automatycznie jest przy SCARCie, ale nie przy Composite Video.
To inaczej:
1. włączam TV
2. włączam AV
3. podpinam audio (dwa kable)
4. puszczam dźwięk (w Sansie - odtwarzacz mp3)
5. dźwięku nie słyszę
6. uruchamiam DVD, który jest podpięty poprzez Composite Video (żółta wtyka)
7. na żółtej wtyce jest sygnał i jednocześnie z obrazem słyszę dźwięk z Sansy
Co chcę zrobić:
- 1, 2, 3, 4, 7
- 5 i 6 chcę pominąć
Tak jak lis6502 napisał - da się, tylko nie wiem jak i szukam jak najprostszego rozwiązania.
Jeśli takiego nie będzie, to po prostu zrezygnuję i naprawię głośniki.
Na kilka dni odstawiłem te cinche, żeby wpaść na pewien pomysł.
http://obrazki.elektroda.net/60_1173226917.jpg
Jak wiecie, są odpowiednie przejściówki z SCART na cinche. Pytania są:
- które piny mógłbym przelutować do ładowarki sieciowej tak, żeby TV "załapał" sygnał?
- do jakiej wartości zmniejszyć napięcie?
- czy (teoretycznie) to zadziała?
- żadne
- do żadne
- nie
Dlaczego- pisałem wcześniej.
TL;DR napisał(-a):
Bez poprawnego sygnału wideo układ odpowiedzialny za 'routowanie' wizji i fonii nie przepuści jednego ani drugiego na odpowiednie wzmacniacze
Na upartego podłącz tę ładowarkę do jakiegoś odtwarzacza mp3/4 z obsługą TVout, a tego żółtym chinchem w odpowiednie miejsce:P
Ostatnio edytowany przez lis6502 (2014-02-02 14:04:23)