Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Przeglądając strony DUG doszedłem do wniosku, że w dziale faq jest b. dużo literówek i nie tylko. Mógłbym poprawić artykuły, a następnie poprawione dać tutaj, w tym temacie. Wiem, że niektórzy są dyslektykami, ale skoro dug.net.pl jest profesjonalnym serwisem, to uważam, że wszelkie błędy są nie na miejscu. Pozdro
wazne zebyn ie bylo bledow merytoryczncyh reszta to nic...
Zgadzam sie z Rogosem, choć warto byłoby poprawić artykuły.
Bardzo cenie sobie profesjonalizm i wiedze dotyczącą Debiana prezentowana na stronie ale jesli chcemy byc postrzegani jako w stuprocentowo poważna grupa to niestety ale literówki i błędy trzeba poprawić.
Jednoczesnie nie chcialbym nikogo obrażać ale powiedzmy sobie szczerze, takie proste błedy moga zniechęcic do odwiedzenia DUGa.
Heh ja zanim dodalem sprawdzialem aspellem i myspellem :)
Ja uwazam ze na forum mozna robic bledy itp ale jak sie juz pisze artykul czy cos to trzeba dobrze sprawdzic.
Treadstone
Moze nie do tematu, ale na maila wyslac czy cos.
Ta odpowiedź już była, tylko ją zezarło jak padła baza.
Rozmawiałęm z reixerem i okazało się że skrypt jest napisany dla konkretnego usera. Ani moderator, ani admini nie mogą ingerować w jego treść, no chyba że zmienimy hasło dla użytkownika ale to jest niedopuszczalne.
Wniosek jest taki że jak jest błąd to można dać na PW do autora info żeby poprawił
Wniosek jest taki że jak jest błąd to można dać na PW do autora info żeby poprawił
No tak, ale to jest czasochłonne takie upominanie, a dyslektykom ciężko będzie poprawiać. Nie lepiej w tym temacie napisać poprawiony, a autor go tylko tam wstawi?
a propo sprawdzania i poprawiania pisowni : http://www.bykom-stop.avx.pl/czymsprawdzac.html
ja tak jestem otwarty na uwagi, jeśli ktoś ma coś do moich artów niech nawija bez ogródek
ale zgodzę się, że literówki są mniej ważne od błędów rzeczowych. to jest w końcu serwis dla ludzi
Moim zdaniem oba rodzaje błędów są tak samo ważne. Błędy językowe (szczególnie w dużej ilości) podważają wartość merytoryczną tekstu. Ja przerywam czytanie tekstu w którym jest dużo błędów, choćby po to aby nie nabierać złych nawyków.
Innym problemem jest brak znaków diakrytycznych w polskich tekstach, to bardzo utrudnia i spowalnia czytanie. Ergonomia tekstu jest bardzo ważna.
Większość oprogramowania do edycji tekstu oferuje sprawdzanie pisowni, a także przeglądarki tę możliwość posiadają. Sądzę, że każdy kto pisze teksty nie tylko na własny użytek powinien korzystać z tej możliwości.
co do artykulow to mozna zrobic tak ze moge komus wyslac pliki php z artami ta osoba poprawi bledy w nich i mi je odesle....
co do FAQ to sprawa jest taka ze wszystko siedzi w bazie mysl i moge dac komus dostep do moderowania i poprawiania FAQ tylko musi byc to osoba naprawde zaufana......
prosze ewentualnie ierowac jakss kandydature na
- poprawianie artow
- poprawianie FAQ
No ja mógłbym poprawiać FAQ, chociaż wątpie, że dostałbym dostęp do tej bazy, jestem w końcu jeszcze nowy na tym forum, a poza tym nie wiem, czy sobie bym poradził.
ja się mogę podjąć, mam troche wolnego czasu ostatnio
Mógłbym Ci pomóc, dostarczałbym poprawione teksty z FAQ, a Ty mógłbyś je zamieścić. Byłoby na newno szybciej, niż żebyś sam miał to robić.
jakby co mogę pomóc
a moja propozycja jest taka
Treadstone - poprawia artykuly
rychu - poprawia FAQ
co o tym myslicie?
Ja myślę, że szefowstwo decyduje, osobiście nie mam nic przeciwko.
Myślę też, że wzrośnie wyszukiwalność tekstów w wyszukiwarkach. :)
Ja również wyrażam chęć pomocy w poprawianiu błędów. W miarę moich skromnych możliwości oczywiście. :)
No ja mogę zaczynać. Mam już poprawiać, a potem wszystkie artykuły poprawione w całości przesłać, czy pojedynczo?
P.S - mam nadzieje, że nie będe musiał sprawdzać artów w formacie pdf;)
Wszystko cacy ale trzeba jeszcze sprawe zorganizowac czasowo np. jeden art i dwa FAQ dziennie :)
No i wiadomo FAQ'ów jest duzo wiecej niz artów ;)
No można też to tak podzielić, albo po prostu robić bez żadnych zobowiązań czasowych, mi to w sumie obojętnie, święta idą a wraz z nimi kupa (bez skojarzeń;) wolnego czasu.
wiesz w sumie teksty w faq są dużo krótsze niż w artykułach, często są to nawet 3-4 zdania. jeśli już to niech dwóch kolesi zajmie się artykułami, a jeden faq
--
przy okazji miałbym wielką prośbę do raixera: byłoby super, gdyby dało się zrobić, żeby działały odnośniki do stron zewnętrznych z artów w faq
No ja już mam te arty... Ktoś chciałby mi pomóc?
ja mogę pomóc
jakby co wyślij mi PW