Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Cześć!
Znalazłem takie coś:
Urząd komunikacji elektronicznej pozwala nadawać w
częstotliwości 2,400 - 2,4835 GHz z mocą nie przekraczającą 100 mW e.i.r.p. (20dBm).
W częstotliwości 5,150 - 5,350 GHz z mocą nie przekraczającą 200 mW e.i.r.p. (23dBm)
zaznaczając wyraźnie, że to pasmo dopuszczono do użytku tylko i wyłącznie wewnątrz
pomieszczeń. Natomiast w częstotliwości 5,470 - 5,725 GHz z mocą nie przekraczającą
1000 mW e.i.r.p. (30dBm)
Mam kilka pytań:
1. Czy jeżeli będę używał pasmo 5.150 - 5.350 GHz przed domem to CBŚ mnie zgarnie? :D
2. Jakie są skutki używania pasma 5.150 - 5.350 poza budynkiem?
TDK8GB napisał(-a):
Mam kilka pytań:
to brzmi jak zadanie dla http://uke.gov.pl ;)
a tak na poważnie
TDK8GB napisał(-a):
1. Czy jeżeli będę używał pasmo 5.150 - 5.350 GHz przed domem to CBŚ mnie zgarnie? :D
nie, maja na to wyjebane
TDK8GB napisał(-a):
zasięg sygnału a co za tym idzie jakość w miarę oddalania się będzie gorsza
ogółem jak pisałem wcześniej mają na to wyjebane CHYBA, że mocno przeginasz z watami w eterze i zakłócasz innym pasmo i się o to pogniewają i zrobią obywatelski donos
wtedy jak cię znajdą dostaniesz upomnienie albo niewielką karę
ważne jest żebyś nie przekraczał mocy wewnątrz 1W w pomieszczeniu to średnio zdrowe a reszta w częstotliwości 2.4 i 5Ghz to wolna amerykanka
gorzej jak wejdziesz na licencjonowane pasmo 3Ghz, 4Ghz, 6Ghz itp wtedy jak cię dojadą to sie nie wypłacisz :D
gorzej jak wejdziesz na licencjonowane pasmo 3Ghz, 4Ghz, 6Ghz itp wtedy jak cię dojadą to sie nie wypłacisz :D
A jak uruchomie nadajnik na licencjonowane pasmo 3 Ghz czy 4 w ołowianej osłonie to też się przyczepią? :D
@up
nakazy są po to żeby je łamać a szczególnie te absurdalne, grunt to nie dać się złapać...
jak złapią Cię z bronią ostrą, ale bez naboi to myślisz, że unikniesz kary?;)
@menel ale mikrofalówka jest na podobnym paśmie ( 2,45 GHz) i jest ok. A moc z 700 000 razy większą.
jak złapią Cię z bronią ostrą, ale bez naboi to myślisz, że unikniesz kary?;)
To przystawie sobie ją do głowy i będę udawał ,że jest naładowana. ;)
Ostatnio edytowany przez TDK8GB (2014-01-20 23:00:33)
TDK8GB napisał(-a):
@menel ale mikrofalówka jest na podobnym paśmie ( 2,45 GHz) i jest ok. A moc z 700 000 razy większą.
Pewnie, ale mikrofalówka nie umożliwia kontaktu z internetem :D (faktycznie 700k razy?)
Fervi
fervi napisał(-a):
TDK8GB napisał(-a):
Pewnie, ale mikrofalówka nie umożliwia kontaktu z internetem :D (faktycznie 700k razy?)
Fervi
Ale jak wsadze karte w osłonę ołowiową to też nie będzie umożliwiała. :)
Pomyłka :D
Ostatnio edytowany przez TDK8GB (2014-01-21 00:06:31)
TDK8GB napisał(-a):
Cześć!
Znalazłem takie coś:Urząd komunikacji elektronicznej pozwala nadawać w
częstotliwości 2,400 - 2,4835 GHz z mocą nie przekraczającą 100 mW e.i.r.p. (20dBm).
W częstotliwości 5,150 - 5,350 GHz z mocą nie przekraczającą 200 mW e.i.r.p. (23dBm)
zaznaczając wyraźnie, że to pasmo dopuszczono do użytku tylko i wyłącznie wewnątrz
pomieszczeń. Natomiast w częstotliwości 5,470 - 5,725 GHz z mocą nie przekraczającą
1000 mW e.i.r.p. (30dBm)Mam kilka pytań:
Ad1. CBŚ raczej Ciebie nie zgarnie, zrobi to UKE
Ad2. Efekty używania pasma 5GHz poza budynkami można było całkiem niedawno zauważyć w Czelabińsku ... ściągnęło meteoryt ... Po co więc drążyć ten temat?
Czym wyższa częstotliwość tym krótsza fala - czyli rośnie wrażliwość na przeszkody terenowe. Zasięg w takich normalnych warunkach nie jest proporcjonalny do mocy. Jak zaczniesz nadawać z zabronioną mocą i/lub w pasmach zakazanych ... no to licz się z tym, że UKE szybko zareaguje - gwarantuję Ci, że dysponują świetnym zapleczem sprzętowym. UKE nie zajmuje się tylko radiokomunikacją - nie zdziwiłbym się badaniem mikrofalówek pod kątem zakłóceń itp. Pare tygodni temu było info, że UKE sprawdzało tablety...
Ostatnio edytowany przez Piotr3ks (2014-01-21 10:44:24)
TDK8GB napisał(-a):
Tak, zabiorą Ci wszystkie kredki.
TDK8GB napisał(-a):
Słyszałeś o tłumieniu sygnału?
Tak, zabiorą Ci wszystkie kredki.
Kiedyś miałem Ci zadać pytanie: Czemu się wiecznie mnie czepiasz w prawie każdym wątku?
Słyszałeś o tłumieniu sygnału?
Zapomniałem dopisać ,że mi chodziło o to co UKE zrobi. ;)
Ostatnio edytowany przez TDK8GB (2014-01-21 16:28:38)
TDK8GB napisał(-a):
Czemu się wiecznie mnie czepiasz w prawie każdym wątku?
Bo zadajesz dziwne, żeby nie powiedzieć głupie pytania? Najczęściej w stylu "Co jeśli złamię prawo ale nikt mnie nie zobaczy"
TDK8GB napisał(-a):
wlepią ci karę
TDK8GB napisał(-a):
Kiedyś miałem Ci zadać pytanie: Czemu się wiecznie mnie czepiasz w prawie każdym wątku?
Zadajesz debilne pytania, bana masz na google? Pokazałem dzisiaj twój temat swoim kolegom, u wszystkich była taka sama reakcja - śmiech. Z pozostałymi było podobnie.
TDK8GB napisał(-a):
Bardzo wysoka grzywna. I nie łudź się, że się nie zorientują — mają taki sprzęt, że mucha nie siada. W krótkim czasie namierzą cię co do metra.
Zamiast snuć jakieś dziwne teorie byś sobie jak człowiek kupił w AVT lub gdzieś nadajnik i odbiornik FM, zmontował i czegoś realnego się nauczył...
mati75 napisał(-a):
TDK8GB napisał(-a):
Zadajesz debilne pytania, bana masz na google? Pokazałem dzisiaj twój temat swoim kolegom, u wszystkich była taka sama reakcja - śmiech. Z pozostałymi było podobnie.
Czyli jak ktoś się na czymś nie zna to powinno się go wyśmiać i nie mieć do niego żadnego szacunku? Śmiej się dalej...
Nie brak szacunku z mojej strony, tylko ignorancję z twojej strony. Masz wielkie podstawowe braki wiedzy. Zacznij od podstaw potem się bierz za coś większego. Zawsze mnie tak uczyli i to na prawdę działa.
Zacznij od postaw przesyłu sygnałów. Potem sygnał radiowy. Prosty kit nadawczy na częstotliwości i modulacji radia FM kosztuje parę złoty tak jak azhag pisał.
Masz
wielkie podstawowe braki wiedzy.
Wiem ale jak ty kiedyś byłeś w moim wieku
to pewnie nie lepiej było. :-)
Ostatnio edytowany przez TDK8GB (2014-01-22 16:43:53)
Tylko nie zadawałem głupich pytań na forach, tylko udoskonalałem swoją wiedzę.
Mógłbyś już więcej tak źle nie pisać na mnie?
Proszę.
Po prostu nie pisz w żadnym moim wątku jak nie masz nic konkretnego do powiedzenia. :)
To już siódmy post nie na temat.
Zaraz spuszczę watek do kosza i się zakończy pyskówka.