Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Uruchamiam sysv-rc-conf chce zaznaczyć usługe spacją a tu wywala mnie z progsa z taką notką:
debian:/home/ja# sysv-rc-conf perl: warning: Setting locale failed. perl: warning: Please check that your locale settings: LANGUAGE = "pl_PL:pl:en_GB:en", LC_ALL = "pl_PL###", LANG = "pl_PL" are supported and installed on your system.
Nie moge zaznaczyć zadnej usługi.
Co maja do tego locale?
odpalasz mc, wchodzisz do /etc/rc2.d/ i ręcznie wywalasz albo tworzysz symlinki do skryptów startowych. to łatwiejsze.
Tak rychu wiem ale na prędkości lepiej urzywać tego narzędzia i wolałbym rozzwiązać ten problem :]
Tak rychu wiem ale na prędkości lepiej urzywać tego narzędzia i wolałbym rozzwiązać ten problem :]
Przed uruchomieniem programu zobacz jaki daje wynik polecenie locale na roocie.
Coś świruje :]
debian:/home/ja# locale locale: Cannot set LC_CTYPE to default locale: No such file or directory locale: Cannot set LC_MESSAGES to default locale: No such file or directory locale: Cannot set LC_ALL to default locale: No such file or directory LANG=pl_PL LC_CTYPE="pl_PL###" LC_NUMERIC="pl_PL###" LC_TIME="pl_PL###" LC_COLLATE="pl_PL###" LC_MONETARY="pl_PL###" LC_MESSAGES="pl_PL###" LC_PAPER="pl_PL###" LC_NAME="pl_PL###" LC_ADDRESS="pl_PL###" LC_TELEPHONE="pl_PL###" LC_MEASUREMENT="pl_PL###" LC_IDENTIFICATION="pl_PL###" LC_ALL=pl_PL###
Spróbuj przekonfigurować pakiet locales, wybrać locale i wylogować się zupełnie, a następnie zalogować ponownie.
Ehh uwsteczniam sie :)
Po zapodaniu komendy dpkg-reconfigure localeconf i odpowiednim skonfigurowaniu konsola wypluwa:
debian:/home/ja# dpkg-reconfigure localeconf perl: warning: Setting locale failed. perl: warning: Please check that your locale settings: LANGUAGE = "pl_PL:pl:en_GB:en", LC_ALL = "pl_PL###", LANG = "pl_PL" are supported and installed on your system. perl: warning: Falling back to the standard locale ("C"). locale: Cannot set LC_CTYPE to default locale: No such file or directory locale: Cannot set LC_MESSAGES to default locale: No such file or directory locale: Cannot set LC_ALL to default locale: No such file or directory /usr/bin/locale: Cannot set LC_CTYPE to default locale: No such file or directory /usr/bin/locale: Cannot set LC_MESSAGES to default locale: No such file or directory /usr/bin/locale: Cannot set LC_ALL to default locale: No such file or directory
Zobacz jakie wpisy masz w /etc/environment oraz /etc/locale.gen. I upewnij się czy nie masz wyeksportowanej jakiejś localowej zmiennej gdzieś indziej.
a spróbuj może
dpkg-reconfigure locales
?? powinienes to mieć
W /etc/environment mam
LANGUAGE="pl_PL:pl:en_GB:en" LANG=pl_PL
a w /etc/locale.gen
pl_PL ISO-8859-2
Lecz nie wiem co mam o tym sądzić :)
Sprawwdzilem teraz i sysv-rc-conf juz dziala prawidlowo lecz mimo to po zapodaniu locale dalej te same komunikaty.
no a co się dziwić jak w configu masz język angielski a wygenerowany tylko polski?
jeśli bardzo ci przeszkadza to masz 2 metody:
1) zrób kopie zapasową pliku /etc/environment i zmaż tam wpis GB czy tam en
2) wygeneruj polskie i angielskie locale
ale szczerze to jeśli programy dobrze już działają to lepiej to zostawić w spokoju :)
dominik@m31-3:~$ cat /etc/environment LANGUAGE="pl_PL" LC_ALL="pl_PL" LANG=pl_PL dominik@m31-3:~$ cat /etc/locale.gen pl_PL ISO-8859-2 dominik@m31-3:~$
Na takich nic sie nie pluje a nawet e17 ma polskie znaki (i to prawie wszystkie ;-) )
Ostatni post wlasnie uratowal mi tylek :).
Dzieki i pzdr.