Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam
Nawiązując do mojego poprzedniego postu, dotyczącego niedziałającego mikrofonu http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=24413 , chciałbym jeszcze poszukać pomocy w zakresie odtwarzania dźwięku przez bluetooth (profil A2DP), pomijając instalację pulseaudio. Pulseaudio jest problematyczny a u mnie po jego instalacji przestaje działać mikrofon...
Do tej pory udało mi się przekierować dźwięk z vlc (konsola i Xy) lub innych playerów konsolowych, jednak chciałbym przekierować bezwarunkowo cały dźwięk na słuchawki bluetooth czyli w moim przypadku do urządzenia btheadset (patrz konfiguracja niżej).
Jak mniemam należy stworzyć nowe urządzenie dla phonona albo jakieś przekierowanie?
Szukałem w sieci ale nie ma za dużo informacji na temat bluetooth w Alsa, większość dotyczy Pulseaudio.
Moje ustawienia
dane laptopa i sprzętu jak w podlinkowanym wątku na początku
Jądro:
3.12-7.slh.2-aptosid-amd64
System:
Debian Jeesie
Alsa:
cat /proc/asound/cards 0 [PCH ]: HDA-Intel - HDA Intel PCH HDA Intel PCH at 0xc4820000 irq 52
cat /proc/asound/version Advanced Linux Sound Architecture Driver Version k3.12-7.slh.2-aptosid-amd64.
Zainstalowane pakiety:
aptitude search ~ialsa i alsa-base - Pliki konfiguracyjne sterownika ALSA i A alsa-utils - Narzędzia do konfiguracji i używania ALSA i bluez-alsa - Wsparcie Bluetooth do ALSA
aptitude search ~iblue i bluedevil - KDE Bluetooth stack i A bluetooth - Obsługa Bluetooth i A bluez - Demony oraz narzędzia Bluetooth i bluez-alsa - Wsparcie Bluetooth do ALSA i bluez-audio - Pakiet przejściowy i bluez-firmware - Firmware for Bluetooth devices i A bluez-gstreamer - Obsługa GStreamera przez Bluetooth i bluez-tools - Set of tools to manage Bluetooth devices for linux i bluez-utils - Pakiet przejściowy i A libbluedevil1 - Qt wrapper for bluez i libbluetooth3 - Biblioteka używająca BlueZ, stosu Bluetooth w Linuksie i python-bluez - Python wrappers around BlueZ for rapid bluetooth development
aptitude search ~iphono i libphonon4 - multimedia framework from KDE - core library i libphononexperimental4 - multimedia framework from KDE - experimental library (internal) i phonon - multimedia framework from KDE - metapackage i phonon-backend-vlc - Backend VLC do Phonona
Pulseaudio wywalone już dawno.
Teraz szczegóły
Działające ustawienia bluetooth umożliwiające odtwarzanie w konsoli (na przykładzie vlc playera):
cat /etc/asound.conf cat: /etc/asound.conf: Nie ma takiego pliku ani katalogu
konfiguracja bluetooth w kat. domowym:
cat .asoundrc pcm.btheadset { type plug slave { pcm { type bluetooth device xx:xx:xx:xx:xx:xx #moj nr zamieniony na xx profile "auto" } } hint { show on description "SBH20" } } ctl.btheadset { type bluetooth }
Po włączeniu bluetooth headset, automatycznie paruje i wyświetla ikonkę sparowania w kde bluetoth devil.
Oto konfiguracja vlc, która umożliwia odtwarzanie do urządzenia bluetooth (przy uruchomieniu vlc z ikony)
Plik konfiguracyjny ~/.config/vlc/vlcrc
grep -i -n 'ALSA' 'plug' vlcrc grep: plug: Nie ma takiego pliku ani katalogu vlcrc:587:[alsa] # ALSA audio output vlcrc:590:alsa-audio-device=plug:btheadset
Oto komenda, która umożliwia przesyłanie dźwięku do słuchawek bluetooth z konsoli (dla pliku test.mp3 w katalogu domowym):
$ cvlc --aout alsa --alsa-audio-device btheadset ~/test.mp3 VLC media player 2.1.2 Rincewind (revision 2.1.2-0-ga4c4876) [0x2530418] dummy interface: using the dummy interface module...
To na tyle.
Jak pisałem wyżej, chciałbym przekierować całe audio na urządzenie btheadset.
Ostatnio edytowany przez wobo (2014-01-17 15:50:20)
Pokaż jeszcze
aplay -l
Proszę bardzo
aplay -l **** List of PLAYBACK Hardware Devices **** card 0: PCH [HDA Intel PCH], device 0: ALC269VB Analog [ALC269VB Analog] Subdevices: 1/1 Subdevice #0: subdevice #0 card 0: PCH [HDA Intel PCH], device 3: HDMI 0 [HDMI 0] Subdevices: 1/1 Subdevice #0: subdevice #0 card 0: PCH [HDA Intel PCH], device 7: HDMI 1 [HDMI 1] Subdevices: 1/1 Subdevice #0: subdevice #0
Jak pisałem w piewszym poście, ta konfiguracja, którą pokazałem w 1 poście umożliwia odtwarzanie przez konsolowe playery z komendy oraz vlc z X-ów
Dodam jeszcze konfigurację Alsy
cat /etc/modprobe.d/alsa-base.conf # autoloader aliases install sound-slot-0 /sbin/modprobe snd-card-0 install sound-slot-1 /sbin/modprobe snd-card-1 install sound-slot-2 /sbin/modprobe snd-card-2 install sound-slot-3 /sbin/modprobe snd-card-3 install sound-slot-4 /sbin/modprobe snd-card-4 install sound-slot-5 /sbin/modprobe snd-card-5 install sound-slot-6 /sbin/modprobe snd-card-6 install sound-slot-7 /sbin/modprobe snd-card-7 # Cause optional modules to be loaded above generic modules install snd /sbin/modprobe --ignore-install snd && { /sbin/modprobe --quiet snd-ioctl32 ; /sbin/modprobe --quiet snd-seq ; : ; } install snd-rawmidi /sbin/modprobe --ignore-install snd-rawmidi && { /sbin/modprobe --quiet snd-seq-midi ; : ; } install snd-emu10k1 /sbin/modprobe --ignore-install snd-emu10k1 && { /sbin/modprobe --quiet snd-emu10k1-synth ; : ; } # Keep snd-pcsp from beeing loaded as first soundcard options snd-pcsp index=-2 # Keep snd-usb-audio from beeing loaded as first soundcard options snd-usb-audio index=-2 # Prevent abnormal drivers from grabbing index 0 options bt87x index=-2 options cx88_alsa index=-2 options snd-atiixp-modem index=-2 options snd-intel8x0m index=-2 options snd-via82xx-modem index=-2 #dodane recznie options snd-hda-intel model=laptop-amic options snd-hda-intel enable_msi=1
Ostatnio edytowany przez wobo (2014-01-17 14:58:31)
Wg wiki debiana powinno wystarczyć takie coś w ~/.asoundrc
pcm.bluetooth { type bluetooth device "XX:XX:XX:XX:XX:XX" profile "auto" }
Tak też oczywiście działa. To już mam ogarnięte :)
Tylko właśnie brakuje mi punktu zaczepienia aby utworzyć nowe urządzenie, które będzie widziane jako default dla wszystkich programów odtwarzających audio w KDE. Wtedy będzie można przekierować dźwięk na słuchawki bluetooth bezwarunkowo, dla wszystkich aplikacji a nie tak jak mam teraz, po edycji konfiguracji każdego programu w zakresie urządzeń odtwarzających.
To się ponoć robi w /etc/asound.conf
w stylu jak jest opisane w KDE http://userbase.kde.org/Phonon#Devices_from_.7E.2F. … re_not_listed
Przeglądałem kilka wątków ale to tylko ogólne zasady:
http://www.linuxquestions.org/questions/linux-softw … honon-856505/
http://crunchbang.org/forums/viewtopic.php?pid=71341
Widzę, że aktualnie większość użytkowników A2DP bluetooth korzysta z Pulseaudio :(
Ostatnio edytowany przez wobo (2014-01-17 15:18:10)
pcm.!default { type bluetooth device "XX:XX:XX:XX:XX:XX:" }
?
Kurde, człowiek to jednak ślepy jest (6 post w linku, który podałem) :)
Dziękuję bardzo! Jednak świeże spojrzenie dużo zmienia.
Oczywiście działa jak chciałem.
Dodaję jeszcze kilka linków, które mogą ułatwić różne rzeczy podczas konfiguracji wyjść
http://superuser.com/questions/273561/how-can-i-mak … t-alsa-device
http://www.linuxquestions.org/questions/linux-softw … evice-629183/
Ostatnio edytowany przez wobo (2014-01-17 16:24:47)
Strony: 1