Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam, mam [problem moje środowisko a raczej WM to fluxbox zachciało mi się podłączyć laptop'a do mojego monitora za pomocą HDMI poszperałem w necie i wyczytałem jak ustawić twinview za pomocą xrandr mianowicie używam takiego polecenia:
xrandr --output LVDS1 --auto --output HDMI1 --auto --right-of LVDS1
I generalnie ono działa ale ma bardzo uciążliwy i denerwujący błąd(nie wiem czy wbudowany czy da się coś na to zaradzić tu proszę o pomoc) po wklepaniu polecenia tworzy się rzeczywiście twinview ale tint2 który jest na dole przeskakuje na górę ekranu i w dodatku zaczyna wystawać na drugi monitor tak samo z resztą conky.
Gdy z flux'a wyjdę do managera logowania i ponownie zaloguję się do systemu tint wraca na miejsce, conky też jest na miejscu ale dalej rozciąga się poza jeden monitor.
Dodam, że problem występuje również gdy włączam aplikację w QT5 tint też wędruje na górę.
Mój system to co prawda arch bo strasznie byłem go ciekaw tint2 z aur conky nie pamiętam ale chyba normalnie z repo.
Jeśli ktoś ma pomysł jak to rozwiązać to z góry dziękuję za wszystkie porady :)
Pozdrawiam.
A samo przekręcenie tint2 nie pomaga?
killall -SIGUSR1 tint2
Nie wiem czy autor skorzysta, ale i tak lepszego pomysłu powyżej nie ma. Miałem podobny problem, więc napisze może komuś się przyda:
Podpinałem laptopa (1366x768) do monitora (1920x1080) i fluxbox po odpaleniu dostosowywał rozmiary (np. paska zadań) do ekranu laptopa, co w efekcie powodowało, że wisiał on na środku dużego monitora. Pomogło dodanie do .xinitrc komendy wyłączającej monitor laptopa:
xrandr --output LVDS1 --off
Gdy następnie odpalany jest fluxbox to wymiary ma normalne, nie daje to efektu twin o którym wspomina autor :/