Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Gry mulace to
billard-gl oraz foobillard
dostępne z repo debiana.
Moze to wina tego ze nei zainstalowalem strowników do grafy dostepnych na stronie producenta?
Ktos kuma baze? :]
zainstaluj sterowniki do grafiki, a problem zniknie.
te gry wymagaja obsługi OpenGL.
korbol jak będziesz takie tematy zakładał to wpierdol dostaniesz :P
instaluj co trzeba po sprawie
:] hehe.
Nie chcialem instalować sterów bo niewiem czy nie bedzie jakiegoś problemu bo z tego co pamietam kompiląłem sobie w jajku chyba stery do grafy na stałe no i niewiem jakie sie od produucenta dogadają. No chyba ze stery od producenta to inna bajka. Zaraz je zassam
Ja się kiedyś tak naciąłem...
gra egoboo w wersji podajże 1.0 na windzie działała dobrze na moim starym kompie procek 133mhz ram 40 działała wyśmienicie a na kompie (egoboo wersja 2) 1,2 Ghz 512mb ramu i muli się jak holera....i coarczyło odwiedzić stronę www.nvidia.com lib www.ati.com (chyba)
PS: żeby zainstalować musisz mieć kernel-headers albo źródła w katalogu /usr/src/linux
Spox juz mam problem tutaj mam do wyboru ale nie wiem co wybrac
https://support.ati.com/ics/support/default.asp?dep … ;folderID=300
Mam debiana i386 na procku 64 bitowym ja mysle ze powinienem zassać to Linux x86 czy też może Linux x86_64 ?
no chyba x86_64 :>
Ale system mam 32 bitowy. Tylko proc jest 64 bitowy.
Ehh zaczynam łapać nerwa w logach po instalacji mam
[Message] Kernel Module : Trying to install a precompiled kernel module. [Message] Kernel Module : Precompiled kernel module version mismatched. [Error] Kernel Module : No kernel module build environment - please consult readme.
ehh chyba nie chce mi sie marnowac dnia :/
Tak tez zrobiłem.
Ten post logiem powyzej jest wlasnie z instalowania sterów z pliku
ati-driver-installer-8.23.7-i386.run
Po niby zainstalowaniu wydaje polecenie
ja@debian:~$ aticonfig --initial Using /etc/X11/XF86Config-4 Found fglrx primary device section
Niby wszysto gra ale muli dalje
Moze te rpm'y zassać i znim cos sprobowac zrobić.
znalazłem coś takiego może pomoże bo to pod debian`a:
http://xoomer.virgilio.it/flavio.stanchina/debian/fglrx-installer.html
http://packages.debian.org/cgi-bin/search_packages. … =fglrx-driver
Z tego wynika że sterowniki dla ATI są dostepne w oficjalnych repozytoriach testing/unstable.
Wykonałem więc:
# apt-get install fglrx-driver
oraz
apt-get install fglrx-control
W menu KDE System pojawiło się ATI control ale to jedyny efekt :( Przy wywołaniu tego menu pojawia się komunikat:
Driver does not provide the FireGL X11 extension!
Panel components will operate only partially
Jakie jeszcz eewentualne czynności mam wykonać by zacząc marzyć o akceleracji?
Mi także gry załączone do debiana(Knoppix) nieźle muliły.Zainstalowałem sterowniki z menadzera pakietów i teraz te gry wogóle się nieuruchamiają.Żadne info obłędzie się niewyświetla.Może ktoś wie w czym jest problem?