Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
witajcie,
Jak w temacie, nie mogę włączyć czasu sieciowego. Zainstalowałem ntp i ntpdate i nadal nic. Co włączę go i klikną zablokuj, po paru chwilach wchodzę znowu w ustawienia i widzę, że znowu jest przestawione. Co mam zrobić?
Choć z tego wynika chyba, że ntp jest włączone:
~$ timedatectl status
Local time: nie 2014-01-05 21:00:37 CET
Universal time: nie 2014-01-05 20:00:37 UTC
Timezone: Europe/Warsaw (CET, +0100)
NTP enabled: n/a
NTP synchronized: yes
RTC in local TZ: yes
DST active: no
Last DST change: DST ended at
nie 2013-10-27 02:59:59 CEST
nie 2013-10-27 02:00:00 CET
Next DST change: DST begins (the clock jumps one hour forward) at
nie 2014-03-30 01:59:59 CET
nie 2014-03-30 03:00:00 CEST
Warning: The RTC is configured to maintain time in the local time zone. This
mode is not fully supported and will create various problems with time
zone changes and daylight saving adjustments. If at all possible use
RTC in UTC, by calling 'timedatectl set-local-rtc 0'.
Co oznacza ten Warning?
Ostatnio edytowany przez vega (2014-01-05 22:13:49)
Na czym właściwie polega problem? Niewłaściwą godzinę masz?
Godzina jest właściwa, ale nie wiem czy czas jest z sieci i chciałbym zmienić serwery z których aktualizuje czas na polskie. Tak jak było kiedyś w gnome.
Ostatnio edytowany przez vega (2014-01-05 21:13:33)
SOA#1
(bez systemd - Gentoo)
#!/bin/bash echo "Godzinę nastawiam ;)"; rm -f /etc/adjtime rdate -s -p ntp.task.gda.pl; hwclock --systohc --utc;
Siedzi sobie w /etc/cron.hourly/ i system zawsze wie, którego dzisiaj mamy i która godzina.
Paczuszkę rdate masz w repo, podobnie, jak ntpdate:
apt-cache search date | egrep 'ntpdate|rdate|tlsdate' rdate - sets the system's date from a remote host tlsdate - secure parasitic rdate replacement ntpdate - Klient ustawiający czas systemowy z serwerów NTP
Jeśli masz w tym kompie również Windowsa, to zamiast utc lepiej użyć local w hwclock.
jeśli zależy Ci na ntpdate, to kiedyś w Ubuntu używałem takiego serwera/polecenia:
ntpdate ntp.nask.pl
Pozdro
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-01-05 21:48:13)
http://dug.net.pl/tekst/198/ustawienie_czasu_(daty_ … )_w_debianie/
Serwery definiujesz w pliku /etc/default/ntpdate
Jacekalex napisał(-a):
SOA#1
(bez systemd - Gentoo)Kod:
#!/bin/bash echo "Godzinę nastawiam ;)"; rm -f /etc/adjtime rdate -s -p ntp.task.gda.pl; hwclock --systohc --utc;Siedzi sobie w /etc/cron.hourly/ i system zawsze wie, którego dzisiaj mamy i która godzina.
Paczuszkę rdate masz w repo, podobnie, jak ntpdate:Kod:
apt-cache search date | egrep 'ntpdate|rdate|tlsdate' rdate - sets the system's date from a remote host tlsdate - secure parasitic rdate replacement ntpdate - Klient ustawiający czas systemowy z serwerów NTPJeśli masz w tym kompie również Windowsa, to zamiast utc lepiej użyć local w hwclock.
jeśli zależy Ci na ntpdate, to kiedyś w Ubuntu używałem takiego serwera/polecenia:Kod:
ntpdate ntp.nask.plPozdro
;-)
I tak też zrobiłem, żeby mieć pewność. Nadal tylko nie wiem dlaczego w ustawieniach nie mogę zmienić na czas sieciowy. I przy okazji jeśli zainstalowałem rdate, to czy ntpdate odinstalować ?
Możesz, nie musisz.
Ntpdate i rdate, to są lekkie skrypty do aktualizacji czasu,
nie uruchamiają się ze startem systemu, żeby miały jakieś zasoby pożerać,
co najwyżej trochę kB na dyziu.
Np rdate w Gentoo:
net-misc/rdate-1.4-r4: 5 files, 12 non-files, 21.994 KB
Bardzo dziękuję Jacekalex. Temat do zamknięcia.
Ostatnio edytowany przez vega (2014-01-05 22:14:55)
Strony: 1