Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Nie jestem za bardzo w temacie gier na linuksa i tak mnie zastanawiało czy można dorwać gdzieś natywnego dla linuksa quaka, counter-strika i unreala turnamenta i czy istnieje steam, całkowicie natywny dla architektury amd64?
O natywnym steamie 64 bit zapomnij. Jest w każdym systemie 32 bit. Unreal Tournament (2004 też) musisz pobrać z internetu. Ale natywny instalator jest na obrazie oryginalnych (z polskich i z edycji antologia jest usunięty.) Counter Strike na linuksa pobierzesz ze steama. Wystarczy dowolny oryginalny CD-key. Z Quake nie będzie problemów, w wielu systemach jest instalator, potrzebna tylko oryginalna płytka.
Coraz bardziej się właśnie zastanawiam nad sensem trzymania dualbota (w szczególności, że padł mi ostatnio dodatkowy dysk i miejsca mało) a łindołsa praktycznie używam bardzo sporadycznie tylko do w.w. gier z tym, że nie uśmiecha mi się robić syfu w debianie bibliotekami i386.
No nic dzięki za odp. będę to musiał przemyśleć, dobrze wiedzieć, ze nie ma problemu z moimi ulubionymi gierami w razie co...
no to jest właśnie irytujące...
Czemu? :P
Syf jakoś nie powstaje, gdyż biblioteki są odpowiednio rozpakowywane
Fervi
331
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 00:42:27)
Zawsze możesz na zamiennikach tych gier lecieć xD
Fervi
prawda jest taka, ze Gaben nigdy nie celował w biedę i kompa, zęby to odpalić musisz zmieć
komp bez 64bit Windowsa nie udźwignie sensownie teraz (tak, tak wiem, przesadzam) nie mówiąc tutaj o grach
Nie widzę żadnego problemu, żeby mieszać 32bit i 64bit - Windows robi to cały czas i 'jakoś' działa ;)
Sam używam steama na debianie od 2-3 miesięcy i gry działaja 30-50% wydajniej nż na Windowsie
fervi napisał(-a):
Zawsze możesz na zamiennikach tych gier lecieć
jedyny sensowny zamiennik to alien arena ale i tak do quaka mu daleko, zresztą najczęściej lubię sobie pyknąć kilka rundek w starego poczciwego cs'a i nic mi tej gry nie zastąpi;)
urbinek napisał(-a):
Nie widzę żadnego problemu, żeby mieszać 32bit i 64bit
Jakąś część mocy system na pewno straci, skoro dodanie kilku bibliotek Qt w moim przypadku zmniejszało responsywność to co dopiero zasypanie systemu bibliotekami i386 (lubię porządek i czystość), ale coś za coś. Na pewno nie zmienię architektury, oknowca też mi się pomału nie opłaca trzymać dla kilku gier, dlatego raczej zrobię koglamogla i zobaczę sam jak to się sprawuje;)
Ostatnio edytowany przez menel (2014-01-02 19:19:14)
Jakie wersje tych gier cię interesują?
Fervi
Q3Arena, CS 1.6, UT (ten pierwszy z 2000 bodajże, zwykły unreal tournament)
Ostatnio edytowany przez menel (2014-01-02 19:23:09)
Gentoo:
Yamagi-quake2 -chodzi, potrzeba płytki do wczytania materiałów do gry.
Quake4 - działa, płytka + instalator z portage.
Quake3 - OpenArena i AlienArena na nim bazują.
Steam mnie na razie działa na nerwy, zobaczymy, jak będzie naprawdę gotowy,
a nie jakaś beta.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-01-02 21:34:43)
U mnie steam po ostatnim update działa całkiem żwawo.
Co do quake'a, istnieje jeszcze quake live ( http://www.quakelive.com/#!home ), gdzie można grać przez przeglądarkę. Testowałem, działał żwawo.
wiem wiem, ale to jednak nie to samo...
Jest na tym steamie coś darmowego do przetestowania?
Demo jest dobre na próbę dla testu gry, a potem full version kupić w sklepie.
@up
Ostatnio edytowany przez menel (2014-01-05 19:56:16)
Raczej nabijanie postów do spamu.