Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam czytalem artykul na temat serwera pppoe ale chba czegos tam brakuje, bo chba musi byc jeszcze dodatkowa karta sieciowa tylko mam problem jak ja ustawic co jej przypisac ??? jais adres czy co niewiem
ifconfig ethx 0.0.0.0 up
w /etc/ppp/ip-up.d
up-pppoe
#!/bin/bash echo /sbin/iptables -t nat -A POSTROUTING -s $5 -j MASQUERADE echo /sbin/iptables -A FORWARD -i $1 -s $5 -j ACCEPT echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/conf/$1/rp_filter
w /etc/pppp-down.d/
down-pppoe
#!/bin/bash echo /sbin/iptables -t nat -D POSTROUTING -s $5 -j MASQUERADE echo /sbin/iptables -D FORWARD -i $1 -s $5 -j ACCEPT
a jak na stale wpisac do /etc/....interfaces
dobara ma dwie karty eth0- podpiety modem speedtuch 510 eth0 dostaje ip z dhcp i to jakis lokalny 10.0.0.1 eth1 do sieci, wkladam trzecia karte wystko sie sypie netu niema jak puszczam pinga to mi wywala "network uncherable" nie wiem juz o co chodzi.
moze karty zmieniaja swoje nazwy, to znaczy ta co przy 2 wlozonych w kompie miala eth0 to jak dolozyles ta 3 teraz jest eth1 a ta nowa jest eth0 i przy starcie karty inaczej ci sie konfiguruja.
to ma ktos jakis pomysł, bo ja juz nie wiem