Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Od kilku dni zauważam zawieszenia debiana w Xach. Na początku myślałem, że może któryś wiatraczek nie działa i po przegrzaniu się zawiesza, ale dziś okazało się, że zwis nastąpił zaraz wejściu do X-ow. O tyle sytuacja dziwna, ze na twardym dysku mam jeszcze Archa i Debiania sida i tam zawieszen nie zanotowałem.
Czy ktoś ma pomysł gdzie szukać przyczyn zawieszenia komutera?
Dzięki z góry.
Przejzałeś logi X'a w /var/log/ ?
Przejzałeś logi X'a w /var/log/ ?
tak przejrzałem i wszystko ok z logami... a system i tak się zawiesza
Może masz coś źle ustawione w xorg.conf? Zbyt wysoka rozdzielczość, albo zbyt wysokie odświeżanie, wydaje mi się, ze przyczyna jest gdzieś tam. I jeszcze jedno: jak już się zawiesi, zanim naciśniesz reset spróbuj tego: [alt] + [SysRq] + [r], mnie to kilka razy uratowało od konieczności naciśnięcia resetu. Zwykle klawisz SysRq jest oznaczony jako PrintScreen.
Chyba się udało, bo wczoraj rozkręciłem obudowę i wyczyściłem prawie wszystkie części (sporo kurzu było). I po ponownym włożeniu wszstkich częsci od wczoraj nie mam żadnych zwisów. Zadziwiające jednak, że tylko Debian Sarge tak reagował a pozostałe dwa Linuksy nie zawieszały się...
Cóż najważniejsze, że działa,
dzięki za uwagi!
Pozdrawiam
pewnie w kernelu jest włączona opcja 'machine check exception'
pewnie w kernelu jest włączona opcja 'machine check exception'
a jaka to opcja w /boot/config* ?
CONFIG_X68_MCE
Niestety nigdzie nie mam włączonego MCE
cat /boot/config-2.6.11.spt | grep MCE # CONFIG_X86_MCE is not set cat /mnt/sid/boot/config-2.6.15.sptsaa | grep MCE # CONFIG_X86_MCE is not set