Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
No więc sprawa wygląda tak.
Jest sobie serwer pocztowy IMAP (Exchange, ale nie wiem czy ma to znaczenie). Na serwerze są konta pocztowe na które pewne aplikacje wysyłają wiadomości (warningi itp.).
Z drugiej strony jest apka która ma wbudowanego tak jakby klienta pocztowego który łączy się z tym serwerem na prawach roota, ma możliwość przełączania się między skrzynkami i pracy na nich (czytanie, kasowanie, wysyłanie maili itp.).
Tak to wygląda/ma wyglądać (sam nie wiem na jakim to jest etapie, takich informacji mi nie udzielają):
001 LOGIN rootuser rootpassword 001 OK […] Logged in 002 select /home/mail/user001/Mailbox/ * FLAGS (…) * OK […] Flags permitted. * 26 EXISTS * 0 RECENT * OK [UNSEEN 6] First unseen. * OK … 002 OK [READ-WRITE] Select completed (0.000 secs).
Obawa jest taka, że przy takim rozwiązaniu może być problem z uprawnieniami do wiadomości na których działał root. Żeby tego uniknąć, po zalogowaniu do serwera, w aplikacji trzeba by się przełączyć na konkretnego usera, właściciela konkretnej skrzynki, przy pomocy PROXYAUTH. Coś takiego: http://www.linux-france.org/prj/imapsync_list/msg01211.html
A pytanie dotyczy tego, jakim protokołem, przy wykorzystaniu jakich poleceń to zrealizować?