Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Potrzebna mi pomoc :)
Mam podpięty czujnik TSOP4838 pod raspberry.
Działa on pod obsługą lirc pod raspbianem na raspberry pi v2. Postanowiłem zrealizować sterowanie pilotem całego mieszkania przy pomocy lirc'a bo tych czujników mam trochę w domu. Plan jest taki żeby w każdym pomieszczeniu był jeden odbiornik ale wszystkie trzy kożystały z jednego programu i wykonywały zaprogramowane czynności O ile z jedną sztuką problemów nie było żadnych to niestety nie bardzo wiem w jaki sposób mam podłączyć kolejne dwie.
Całość opiera się na załadowaniu modułu
modprobe lirc_rpi
Dodaniu do /etc/modules modułu do ładowania i numeru pinu do nasłuchu
lirc_devlirc_rpi gpio_in_pin=23
Wprowadzeniu zmian w pliku /etc/lirc/lirc.conf
######################################################## # /etc/lirc/hardware.conf # # Arguments which will be used when launching lircd LIRCD_ARGS="--uinput" <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<< # Don't start lircmd even if there seems to be a good config file # START_LIRCMD=false # Don't start irexec, even if a good config file seems to exist. # START_IREXEC=false # Try to load appropriate kernel modules LOAD_MODULES=true # Run "lircd --driver=help" for a list of supported drivers. DRIVER="default" <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<< # usually /dev/lirc0 is the correct setting for systems using udev DEVICE="/dev/lirc0" <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<< MODULES="lirc_rpi" <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<< # Default configuration files for your hardware if any LIRCD_CONF="" LIRCMD_CONF="" ########################################################
Polecenie
ls -l /dev/lirc*
zwraca
crw-rw---T 1 root video 248, 0 Nov 17 12:45 /dev/lirc0
Wszystko jest ok
Teraz pytanie :)
Jak zrobić żeby można było dodać kilka takich czujników ?
Po dopisaniu do /etc/modules dodatkowych czujników działa tylko ten pierwszy
lirc_devlirc_rpi gpio_in_pin=23 < Ten działa lirc_devlirc_rpi gpio_in_pin=27 lirc_devlirc_rpi gpio_in_pin=30
Rozumiem że moduł nie pozwala na komunikację z wieloma urządzeniami
Znalazłem na stronie projektu info http://www.lirc.org/html/configure.html
Nie wiem czy dobrze to rozumiem ale napisali tam coś o możliwości kompilowania kilku modułów pod różne urządzenia.
Nie bardzo potrafię sam to poskładać w związku z tym proszę o pomoc w naprowadzeniu mnie na właściwy trop.
Ostatnio edytowany przez brekofra (2013-11-20 16:31:10)
Nie bardzo kumam jak mam zmusić do pracy pod raspberry kilka czujników jak ładowany jest tylko jeden moduł i ten pierwszy który jest ładowany w /etc/modules tylko działa inne niestety nie
EDIT: Poddaję się Nie potrafię tego zrobić Dokumentacja powiada że się da ale nie znalazłem w ciągu kilku dni zdrowo działającego sposobu :(
Temat do kosza
Ostatnio edytowany przez brekofra (2013-11-18 22:02:56)
Temat w kosz bo chętnych brak :(
Myślę, że nie ma co do kosza przenosić, może ktoś podchwyci. Ale do Elektroniki i programowania bardziej się nadaje chyba.
Strony: 1