Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam
Mam taką tablicę dwuwymiarową
array(4) { [0]=> array(2) { ["username"]=> string(7) "Bradley" ["score"]=> int(1) } [1]=> array(2) { ["username"]=> string(4) "Koń" ["score"]=> int(2) } [2]=> array(2) { ["username"]=> string(5) "Bradley" ["score"]=> int(2) } [3]=> array(2) { ["username"]=> string(4) "Mike" ["score"]=> int(2) } }
Chciałbym teraz dodać do siebie zduplikowane elementy (czyli te, w których USERNAME jest takie same) a później usunąć duplikat i przeindeksować tablicę. Czyli interesuje mnie wynik:
array(3) { [0]=> array(2) { ["username"]=> string(4) "Koń" ["score"]=> int(2) } [1]=> array(2) { ["username"]=> string(5) "Bradley" ["score"]=> int(3) } [2]=> array(2) { ["username"]=> string(4) "Mike" ["score"]=> int(2) } }
Czyli z dwóch wpisów Bradleya (jeden 2 punkty, drugi 1 punkt) ma się zrobić jeden wpis z sumą (3 punkty).
Próbowałem na wiele sposobów, różne array_merge, array_splice, wszystko - nic nie pomaga.
Ma ktoś jakiś pomysł?
Ostatnio edytowany przez poslad (2013-11-16 17:56:34)
<?php $in = array(...); $out = array(); foreach ($in as $iv) { $found = false; foreach ($out as &$ov) { if ($ov['username'] == $iv['username']) { $ov['score'] += $iv['score']; $found = true; break; } } if (!$found) $out[] = $iv; }
Ostatnio edytowany przez averatec (2013-11-16 16:42:41)
Dziękuję za szybką odpowiedź.
Pocieszeniem dla mnie może być jedynie to, że byłem już blisko, zrobiłem pętlę for w pętli for i porównywałem username, a później zapisywałem wyniki do nowej tablicy, ale to jednak nie było to.
Ale to co ty napisałeś idealnie zadziałało "od kopa"!
Pytanie z ciekawości - miałeś to już zapisane, czy napisałeś teraz z głowy?
napisalem to chwila jest, dosc prosty problem ktory daloby sie pewnie jeszcze uproscic
Cóż, ja dopiero kilka dni temu nauczyłem używać się pętli foreach, jeszcze wszystko przede mną. Może z czasem nabiorę takiego doświadczenia. Przyznaję, że jestem pod wrażeniem.
Strony: 1