Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
a dziala Ci drukarka? u mnie wieszal sie portmap i cupsys. Mialem debiana testing i sprawca okazal sie firewall ( a dokladniej zwalony kmyfirewall lub guarddog lub oba na raz;) Tego pierwszego musialem recznie usuwac i dopiero wowczas skonczyly sie zwisy.
jeśli nie uzywasz nfs to wywal pakiety: portmap, nfs-common, nfs-client.
przestanie zamulać
a dziala Ci drukarka?
właśnie nie. nie działa mi drukarka, a Debiana mam w wersji testowej. Jak możesz weź napisz mi jak mógłbym sobie z tym poradzić.
dwa pozostałe wywaliłem przy usuwaniu portmap najpierw go zatrzymuje i tutaj robi sie problem.
u mnie problemem byl z firewallem. Nie wiem czy uzywasz kmyfirewall lub guarddoga ? Sproboj je odinstalowac lub wylaczyc/zresetowac firewalla i sprawdz czy dziala drukarka (cupsys).
u mnie problemem byl z firewallem. Nie wiem czy uzywasz kmyfirewall lub guarddoga ? Sproboj je odinstalowac lub wylaczyc/zresetowac firewalla i sprawdz czy dziala drukarka (cupsys).
Używam kmyfirewall i tutaj pytanie - nie chce go odinstalowywać, tylko wyłączyć, jak to zrobić?
w menu lub na pasku narzedzi w kmyfirewall.
w menu lub na pasku narzedzi w kmyfirewall.
zdaje się że jak uruchamiam kmyfirewall to jest przycisk start firewall, czyli wnioskuję z tego że niestety firewall jest nieuruchomiony i to wina tego portmap-a
Odnośnie portmap-a nie mogę za nic go usunąć. Nawet jak przełączam się na inną konsolę i zabijam proces to on się spowrotem uruchamia. Jak go wywalić?
// edit
Już nieaktualne - udało mi się go usunąć właśnie przez drugą konsolę. Teraz uruchamiamy ponownie sys i zobaczymy co i jak.
// edit
Dzieki za pomoc! Już wyłącza się poprawnie.
a dziala Ci drukarka (cups) ? polecam pozbycie sie jednak kmyfirewalla :)