Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2006-04-04 12:52:55

Kowall_ptk - wieczny student

Kowall_ptk
wieczny student

IP i MAC

Z tego co wiem, to jak w sieci pojawią się dwa takie same ip to oba komputery nie będą miały dostępu do sieci.

A co będzie jeżeli w sieci adresy ip będą przydzielane przez dhcp, ale pojawią się 2 sieciówki o tym samym MAC-u?? Czy też oba kompy nie będą miały dostępu do sieci??

W Linuksie się da, tylko trzeba wiedzieć jak!

#2  2006-04-04 13:08:34

azhag - Admin łajza

azhag
Admin łajza

Re: IP i MAC

Z tego co wiem, to jak w sieci pojawią się dwa takie same ip to oba komputery nie będą miały dostępu do sieci.

Nie wiem jak mój ISP to rozwiązal, ale jak przez switcha wpinałem dwa kompy o tym samym IP (młody, głupi) to Debian normalnie działał, a Windows miał błąd sieci ("dwa kompy o tym samym IP") i go odcinało :)
to tak w ramach dygresji

Błogosławieni, którzy czynią FAQ.
opencaching :: debian sources.list :: coś jakby blog :: polski portal debiana :: linux user #403712

#3  2006-04-04 13:21:04

BiExi - matka przelozona

BiExi
matka przelozona
Serwis

Re: IP i MAC

tak ale jesli w sieci pojawi sie 2 komppy posiadajace takie sami IP i taki sam MAC obydwa beda dzilac poprawnie :] tylko oczywisce net na nich bedzie dsizalal troche wolniej......

a co do kart sieciowych to prawdopodbienstwo ze kupi sie 2 karty ktore maja tren sam MAC est znikome.....

aczkolwiek milaam ciekawy przypadek w jednym z routerow posiadajacych zewnetrzne IP spalila sie karta sieciowa a wec wymienilam ja na nowa i zaczely dziac sie klocki....
nagle do tego kompa zaczelo splywac mase zapytan i smiec z netu skierowanych o dziwo do servera jednej z sieci z gorlic :] po zmainie MAC'a karty wszystko ustalo :]

Stopka forum