Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Mój problem jest następujący. Jak zrobić,żebym mógł wyłączyc sieć jako zwykły user?
Interesuje mnie tylko ta rzecz, innych uprawnień nie chcę zmieniać
Jak wpisuje jako zwykly user /etc/init.d/./networking stop
to dostaje:
Deconfiguring network interfaces...ifdown: failed to open statefile /etc/network/run/ifstate: Permission denied
Co zrobic? Jest mi to bardzo bardzo bardzo potrzebne!
Pozdrawiam
Dodaj sobie linię:
user ALL= NOPASSWD:ALL
do pliku /etc/sudoers to będziesz mógł to robić przez sudo.
Niestety nie pomaga :/
Dalej nie moge jako zwykly user wylaczyc sieci :(
Jezeli tak sie nie da, to mo ze da sie zrobic cos takiego,ze zwykly user moze zrestartowac kompa?
P.S. Co to znaczu sudo?
Zamiast:
/etc/init.d/networking stop
wykonujesz
sudo /etc/init.d/networking stop
czyli polecenie z użytkownika, ale z uprawnieniami roota (w tym przypadku).
sudo /etc/init.d/networking stop
We trust you have received the usual lecture from the local System Administrator. It usually boils down to these three things: #1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility. Password:
Niestety ciagle pyta o haslo :(
A zrobilem wpis w etc/sudoers
# /etc/sudoers # # This file MUST be edited with the 'visudo' command as root. # # See the man page for details on how to write a sudoers file. # # Host alias specification # User alias specification # Cmnd alias specification # User privilege specification root ALL=(ALL) ALL user ALL=NOPASSWD:ALL
co zrobic? :(
Pozdro
a co zrobić żeby jako zwykły user przez sudo dało się wydać tylko jedną komendę np. dało się reboot ale np. shutdown już nie??