Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Chcę odciążyć swój zasilacz(Chieftec 450W) i wpadłem na pomysł, by podłączyć do komputera wygrzebany z piwnicy stary zasilacz Codegona 300W i zasilać nim dysi twarde i napędy, a obecny byłby dojony "tylko" przez płytę, proca, grafikę i ram. Da się coś takiego zrobić? Mam wrażenie, że zasilanie podzespołów jest sterowane przez płytę, co by komplikowało sytuację. Chyba wystarczy tylko podłączyć do siebie masy i będzie hulało, ale nie chcę sfajczyć kompa, więc pytam się bardziej doswadczonych userów.

Członek DUG
Najważniejsze jest połączenie masy GND (dowolny czarny kabel, najlepiej użyć do tego grubego miedzianego kabla) i Power ON (zielony, styk 14) wtyczki ATX z drugą do tego drugiego zasilacza.

Członek DUG

Jeśli moge się wtrącić:
skoro masz zasilacz 450 Watt to po co ci dwa? przecież ten jest dobry a chyba nie podłączasz do kompa suszarki ani telewizora żeby miał niewydalać no nie?

Członek DUG
A nie sądzisz, że zasilanie dysków z Codegena to tak trochę proszenie się o kłopoty? Mniejsza z mocą, ale przyglądnij się napięciom jakie dostajesz z tego zasilacza... po prostu poezja :] Albo, jak to woli, bardzo dowolna intepretacja wymaganych napięć...

Moderator

Codegeny mają stabilizacje tylko na jedno napiecie (chyba na +5V), i reszta jest dopasowywana wzgledem tych 5. Efekt jest taki, że wiekszy pobór na +5 powoduje sakramenckie zmiany napięcia na pozostałych. Te zasilacze można używać, dopiero po ingerencji lutownicy z kilkoma µa741 i BU. Szkoda kompa na to.
Może i macie racje, ale zamierzam mieć dwa gf 7800GT w Sli, a to żre prąd jak mikrofalówka, no cóż, trzeba bedzie pomyśleć.
P.S Sorry za błędy, pisałem w pośpiechu.

wieczny student

No stary, jak Cie stać na sli, to nie mów, że na zasiłę brakło.
Ale ten obecny kupiłem miesiąc temu i głupio tak od razu sprzedawać, myślalem, że mooże coś pokombinuję. A narazie zobaczę, czy Chieftec sobie będzie radził.