Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam,
Mam taki problem odnośnie wyświetlania danych w mysqlu.
Mianowicie mam dane w tabeli np za cały rok 2012. Jest tam oczywiście kolumna zawierająca datę zdarzenia
(np dane Kowalskiego z 2012.01.23, dane Kowalskiego z 2012.02.12, 2012.02.21, dane Nowaka z 2012.01.11 itd itd )
Mogę zrobić sobie zapytanie:
SELECT count(*) AS suma_zdarzen FROM dane_uzytkownikow where data_zd between '2012.01.01' and '2012.12.31' AND akcept='1' order by data_zd asc
Gdzie datę podaję z pola formularza (w php)
Zapytanie oczywiście zwróci mi ilość zdarzeń za cały rok.
Ale chodzi mi o rozwiązanie gdzie otrzymam w tabelce wyniki za każdy miesiąc.
Czyli z podanego wyżej zakresu dat za styczeń, luty, marzec. kwiecień, maj, czerwiec, lipiec, sierpień, wrzesień, październik, listopad, grudzień.
( oczywiście np za styczeń 21, za luty 33, za marzec 18 itd itd aż do końca podanej daty do).
Był bym wdzięczny za podpowiedź. Pozdrawiam.
Pogrupuj po miesiącach. Do wyciągnięcia miesiąca użyj http://dev.mysql.com/doc/refman/5.5/en/date-and-tim … unction_month . Chyba powinno się udać.
Dziękówkaa:)) Udało się:)
SELECT count(*) AS suma_zdarzen, MONTH(data_zd) AS mies FROM dane_uzytkownikow where data_zd between '2012.01.01' and '2012.12.31' AND akcept='1' group by mies
Jedyny problem to taki że gdy w danym miesiącu nie było żadnego zdarzenia to nie wyświetla nic.
I nie bardzo wiem jak zrobić to w taki sposób aby wyświetlał ten brakujący miesiąc i zero.
Strony: 1