Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Hej, potrzebuje zrobić prosty load balancing w środowisku wirtualnym przepisałem wg helpa na jednej ze stron, poniższy skrypt do odpowiednich tras, ale nie działa:
#!/bin/bash IP1=192.168.1.1 #adres interfejsu wan1 IP2=192.168.2.1 #adres interfejsu wan2 REDLOCAL=10.1.1.0/24 #siec lokalna IPLOCAL=10.1.1.1 #adres interfejsu lan ip rule add from $IP1 lookup T1 ip route add $REDLOCAL via $IPLOCAL table T1 ip route add 0/0 via $IP1 table T1 ip route add from $IP2 lookup T2 ip route add $REDLOCAL via $IPLOCAL table T2 ip route add 0/0 via $IP1 table T1 ip route default equalize nexthop via $IP1 dev eth0 nexthop via $IP2 dev eth1
Nie mam pojęcia dlaczego, będę wdzięczny za podpowiedzi.
Jak prosty load-balancing, to wystarczy dodać drugą trasę routingu z atrybutem default, i system sam podzieli połączenia między trasy domyślne, metodą chyba losową, albo round-robin.
To, co masz w skrypcie wyrzeźbione, to jest failover, a nie load-ballancing.
Tu masz "książkę kucharską" do zabaw z siecią i routingiem:
http://jacekalex.sh.dug.net.pl/2.4routing.pdf
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-10-16 20:43:03)
Ok, fakt przekombinowałem, dzięki za PDFa, działa :)