Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Otóż jest to mój pierwszy post .
Problem polega na tym iż po każdym restarcie mikrofon w kamerce jest wyciszony , mimo że w Kmix jest dany na całą głośność po restarcie jest na mute. Próbowałem z alsamixer, i wykrył mikrofon , następnie po komędzie :
alsactl store No protocol specified xcb_connection_has_error() returned true
Szukałem na wielu forach i jak narazie nic nie pomogło . Jedyna modyfikacja jaką zrobiłęm po świeżej instalacji Debiana to :
sudo chmod -x /usr/bin/pulseaudio
aby Skype wykrył mikrofon w kamerce. ]
Mam zainstalowane: alsa-tools-gui, alsamixergui, alsa-base, alsa-oss, alsa-tools, alsa-utils.
Debian zaktualizowany do najnowsze wersji . Prosze o szybką pomoc. Pozdrawiam
Pokaż
amixer -c1 scontents
Oto wynik :
# amixer -c1 scontents No protocol specified xcb_connection_has_error() returned true Simple mixer control 'Mic',0 Capabilities: cvolume cvolume-joined cswitch cswitch-joined penum Capture channels: Mono Limits: Capture 0 - 48 Mono: Capture 44 [92%] [17.00dB] [on]
Sprawdź czy takie polecenie
amixer -c1 set 'Mic',0 48
Podgłaśnia mikrofon całkowicie.
Jeśli tak to dodaj sobie taki wpis do autostartu środowiska graficznego i po kłopocie.
To się z konta użytkownika robi a nie roota.
Dziękuje za szybką pomoc komenda działa :D . A mógłbyś mi jeszcze zdradzić a jakim pliku mam umeścić tą komende ??
Jakie masz środowisko graficzne ?
Moje środowisko graficzne to : KDE
W KDE chyba jest tam w systemsettings pozycja programy startowe czy podobnie.
Tam sobie możesz dodać.
Nie pamiętam dokładnie.
Sprowadza sie to do pliczku w ~/.config/autostart np
~/.config/autostart/mic.desktop o zawartosci
[Desktop Entry] Comment= Encoding=UTF-8 Exec=amixer -c1 set 'Mic',0 48 Hidden=false Name=mic StartupNotify=false Terminal=false Type=Application Version=0.9.4
Jeśli byś tworzył ręcznie to być może polecenie musisz w apostrofy dać.
Musisz przetestować ale lepiej abyś to narzędziem kde utworzył.
Bardzo dziękuje za pomoc . Komende umieściłem w :
Ustawienia systemowe->Uruchamianie i wyłączanie->Samoczynne uruchamianie->Dodaj program->amixer -c1 set 'Mic',0 45
i działa