Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Wreszcie zrobili paczki dla debiana
http://www.skype.org/products/skype/linux/
nie trza bedzie alienowac erpm'ow
czy ktos mogl by mnie poprowadzic po instalacji skypa szukalem na forum ale nic nie znalazlem dopiero zaczynam zabawe w linuxie
tu jest paczka specjalnie pod debiana http://www.skype.com/go/getskype-linux-deb
fajnie by bylo jak by byl po polsku
I jak by nie byl to problem to jeszcze gg
dziekuje
Co do GG: http://www.kadu.net/download/binary/debian
Ale będziesz chyba musiał poczekać do jutra, bo są problemy techniczne.. Za to jutro wychodzi nowa wersja, tzn 0.4.3. :) Spaczkowana dla Debiana będzie pewnie w weekend.
Co do GG: http://www.kadu.net/download/binary/debian
Ale będziesz chyba musiał poczekać do jutra, bo są problemy techniczne.. Za to jutro wychodzi nowa wersja, tzn 0.4.3. :) Spaczkowana dla Debiana będzie pewnie w weekend.
dziekuje za link
wyskoczyl mi blad przy "apt-key add gpg.txt" "-su: apt-key: command not found" ale poszedlem dalej z instalacja i wszystko przebieglo bez problemu dziala wszystko.
Moze macie jakis link jak zainstalowac "skype" ?
na stronie skype sa repozytoria, trzeba dodac do sources.list a pozniej to juz apt-get update i apt-get install skype :)
powodzenia, tylko chyba jeszcze nie wypuscili paczki nowszej niz pod kde 3.3, ja mam 3,4 i paczki nie moge zainstalowac, bo pluje sie o biblioteki qt chociaz sa :)
Zainstalowałem skypa dzwięk działa ale cos nie tak z mikrofonem. Po połączeniu słyszę drugą osobę ale ona mnie nie ;(
W miarę możliwości proszę o szybko pomoc.
W alsamixer utawiłem głosność mikrofonu na max i +20db cos tam też :)
A mikrofon jest sparany?
Sprawdz tak:
cat /dev/dsp
i podmuchaj w mikrofon a wtedy tekst ktory bedzie sie przewijał przez konsole podczas dmuchnięcia powinien sie zmienić odść istotnie napewno to zauważysz. Jezeli nie zauważysz zmiany to znaczy że nie jest to wina skype i trzeba szykać przyczyny dalej .
ja miałem podobnie i okazało się że była to wina chyba tego że miałem włączony odtwarzacz muzyki tzn. wcześniej słuchałem muzy i to nie działało.. spróbuj zresetować kompa i wtedy od razu skype włącz i zobacz
Wreszcie zrobili paczki dla debiana
http://www.skype.org/products/skype/linux/
nie trza bedzie alienowac erpm'ow
A juz myslalem ze to wersja 2... :(
A mikrofon jest sparany?
Sprawdz tak:Kod:
cat /dev/dspi podmuchaj w mikrofon a wtedy tekst ktory bedzie sie przewijał przez konsole podczas dmuchnięcia powinien sie zmienić odść istotnie napewno to zauważysz. Jezeli nie zauważysz zmiany to znaczy że nie jest to wina skype i trzeba szykać przyczyny dalej .
Zaden tekst sie nie pojawił ;( Mikrofon na pewno jest sprawny gdyż na PLD działa. Zmiany w alsamixer też nie pomagają. Gdzie i co mniej wiecej mam zmienić ?
To przekopiuj tu co wypluwa konsola po zapodaniu
cat /dev/dsp
To przekopiuj tu co wypluwa konsola po zapodaniu
Kod:
cat /dev/dsp
Konsla nic nie wypluła.... Natomiast na PLD, na którym działa skypa wypluwa mi: ˙ű˙ű˙ů˙ő˙ň˙đ˙ď˙í˙ë˙ę˙č˙ç˙ç˙ĺ˙ă˙â˙ŕ˙ŕ˙ß˙Ü˙Ü˙Ú˙Ř˙Ů˙Ő˙Ó˙×˙Ô˙Ď˙Ó˙Ó˙Đ˙Đ˙Ń˙Đ˙Đ˙Ń˙Ň˙Ô˙Ň˙Ń˙Ń˙Ň˙Ó˙Ň˙Ń˙Ó˙Ň˙Ň˙Ň˙Đ˙Ń˙Ń˙Ď˙Đ˙Ň˙Ô˙Ô˙Ó˙Ö˙Ů˙Ů˙Ú...Zastanawiam się czy napodstawie tego mozna cos wywnioskować :D
W sumie na sarge nie działa mi tylko ten mikrofon, choć mam tylko goły system kde-base + kilka programików.
a w jądrze czasem nie ma obsługi mikrodonu?
zobacz czy w kmix masz włączony mikrofon taka żółta dioda tzn. swiatełko ma się świecić
a w jądrze czasem nie ma obsługi mikrodonu?
zobacz czy w kmix masz włączony mikrofon taka żółta dioda tzn. swiatełko ma się świecić
Mic boost sie świeci. W alsamixer jest max mic. Ogólnie cos ten skypa teraz zle działa. Po włączeniu i próbie połączenia nie mozna go zamknąć ;/ jak sprawdzić znaczy jaką komendą sprawdzić czy jest obsługa mikrofonu w jądrze uzywam jajek dystrybucyjnych 2.6.8-k7.
Nieno jajo raczej jest ok.
W opcjach skype masz
/dev/dsp
?
Powiem Ci szczerze ze błądze po omacku :]
Mozesz sprobowac tez
/dev/dsp0
pozatym to zobacz czy po tej komandzie
cat /dev/urandom > /dev/dsp
słyszysz szum w głośnikach?
Oraz sprawdz czy user jest dodany do grupy audio.
Na początku nie działał mikrofon, po moich zabiegach nie ma dzwięku wcale ;(
Z roota
alsaconf
[enter]
wybierasz karte dzwiekową
[enter]
[enter]
[enter]
Ponawiam pytanie czy urzytkownik jest dodany do grupy audio?(powinien być)
Z roota
Kod:
alsaconf[enter]
wybierasz karte dzwiekową
[enter]
[enter]
[enter]
Ponawiam pytanie czy urzytkownik jest dodany do grupy audio?(powinien być)
Dzwięk juz działa. TAK jestem dodany do grupy audio ;(
A co widnieje w opcjach skype?
Cofnij sie wyzej i odpowiedz na wszytski pytania co sie dzieje po tych komendach wszytskich. :]
Teraz mnie coś naszło: jeśli masz kmix to zobacz w nim. kliknij jego ikonke potem mixer i zobacz karte przełączniki i tam przynajmniej ja mam do wyboru 2 wejścia mikrofonu może jak przestawisz to powinno działać?
Teraz mnie coś naszło: jeśli masz kmix to zobacz w nim. kliknij jego ikonke potem mixer i zobacz karte przełączniki i tam przynajmniej ja mam do wyboru 2 wejścia mikrofonu może jak przestawisz to powinno działać?
Jak pisałem wyżej w kmix miałem 1 własnie a nie 2 światełka związane z microfonem i to jedno co miałem własnie sie paliło nie mam pojęcia skąd wziąć to drugie światełko. Szkoda, że debian robi takie niespodzianki użytkownikom ;( Ogółnie bardzo mi sie podoba ten system :).
a ja mam cos takiego do repozytorium
#SKYPE deb http://download.skype.com/linux/repos/debian/ stable non-free
gdzies przypadkiem dorwalem :D
Jak pisałem wyżej w kmix miałem 1 własnie a nie 2 światełka związane z microfonem i to jedno co miałem własnie sie paliło nie mam pojęcia skąd wziąć to drugie światełko. Szkoda, że debian robi takie niespodzianki użytkownikom ;( Ogółnie bardzo. mi sie podoba ten system :).
mik, a jakie masz kde? podwójne swiatełka występują zdaje się w nowszych wersjach (na pewno w 3.5), ale w 3.3 z tego co pamiętam było pojedencze światełko więc nie w tym raczej tkwi problem