Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam wszystkich.
Mam w planie w firmie wdrożyć mały serwer mailowy, żeby lepiej zabezpieczyć pocztę.
1. Czy za pomocą fetachmail-a można usunąć pocztę, która jest starsza niż X dni ( to jest bardzo ważny warunek a nie znalazłem info w dokumentacji) czy jedynym rozwiązaniem jest getmail ? Wymyśliłem że można to zrealizować za pomocą dwóch plików konfiguracyjnych oraz Crona ale rozwiązanie mało eleganckie.
2. Jakie jest Wasze doświadczenie w kwestii fetch/getmaila np wydajność, bezpieczeńtwo obu programów jest porównywalne ?
3. Czy wiadomości (odebrane/wysłane) przechowywane w klientach poczty można w jakiś sposób przenieść na nowy serwer, aby w razie konieczności wszystkie wiadomości można było pobrać za pomocą Imap-a (także elementy wysłane) ?
4. Znacie jakieś dobre praktyki wzorce odnośnie projektowania systemu pocztowego ? Na jakie elementy zwrócić dodatkową uwagę. System dla ok 50ciu skrzynek.
Pozdrawiam.
Jeśli do tej pory nie konfigurowałeś / utrzymywałeś serwera pocztowego to nie wdrażaj go w firmie najpierw obczaj temat i postaw coś i pokorzystaj sam
Jak nauczysz się walczyć z podstawowymi problemami towarzyszącymi w/w zagadnieniu postaw go produkcyjnie.
Jestem aktualnie w fazie zapoznawania się z tematyką.
Mam już skonfigurowane środowisko testowe i staram się je dostosować do potrzeb wewnętrznych. Dzięki jednak za uwagę ;)
Czy problem usuwania poczty starszej niż X dni w fetchmailu jest rozwiązywalny ?
Czy można wiedzieć dlaczego ta operacja musi być wykonywana po stronie serwera?
Zawsze możesz usuwać po find z wyszukiwaniem po dacie
Chodzi o usuwanie wiadomości na zewnętrznym serwerze po ich wcześniejszym pobraniu a nie tych już pobranych z zewnątrz (nie wiem czy dobrze zrozumiałem co miałeś na myśli).
Mażesz to rozwiązać poprzez pop3 lub tak jak pisałem find i exec rm
Na zewnątrz mam zwyczajny hosting bez możliwości dostępu do konsoli. Nie mam więc czego przeszukiwać.
Pop-em pobieram pocztę przy użyciu fetchmaila lub getmaila z tym ze ten pierwszy ma możliwość jedynie usunięcia poczty od razu po pobraniu (chyba że się nie doszukałem) a chciałbym żeby usuwał ją po kilku dniach. Zależy mi też na dobrych praktykach czyli na rozwiązaniu które nie tylko działa ale działa dobrze.
Sprawę rozwiązują dwie biblioteki w pythonie "time" oraz" poplib", skorzystam jednak ze sprawdzonych rozwiązań żeby zbyt nie komplikować prostej sprawy.
Ostatnio edytowany przez tomos (2013-09-30 14:52:37)
Zacznę więc od nowa.
Mam w planie w firmie wdrożyć mały serwer mailowy, żeby lepiej zabezpieczyć pocztę.
Czy wyraz zabezpieczyć = backup?
Jeżeli nie masz zaufania do hostingu to rob zwykły backup kont 2x na dobę (getmail,fechmail, imapsync, bsync, offlineimap itp)
Nie bardzo rozumiem po co tworzyć serwer pocztowy ktory będzie przechowywał emaile użytkowników, a który nie będzie pełnym przekaźnikiem.
Rozważałem kilka modeli, stąd środowisko testowe jest nadmiarowe pod sam backup.
Praca w firmie w sporej mierze opiera się na mailach. Pracownicy wewnątrz firmy wysyłają wiadomości między sobą.
Chciałem zabezpieczyć się na wypadek braku internetu jednak korzystam z dwóch różnych ISP i dodatkowo będziemy odchodzić od modelu komunikacji poprzez maile wewnątrz firmy (stąd stawianie MTA nie jest koniecznością).
Nie chodzi o brak zaufania do firmy hostingowej tylko o skalę. Obecnie szacuję że całej poczty mam ok 0,6T(łącznie na wszystkich kontach).
Poczta 'siedzi' na profilach mobilnych i pomimo sieci GigaBit Ethernet, źle to działa. Chcę zamienić profile mobilne na synchronizacje tylko dwóch katalogów (pulpit+mojeDokumenty) z ograniczoną przestrzenią na dane.
(w ten sposób zamiast synchronizować np 40GB użytkownik będzie musiał zsynchronizować max 4GB w skrajnym przypadku)
Obecnie sądzę że najlepszym rozwiązaniem będzie zwyczajny backup poczty przy użyciu jednego z wymienionych przez Ciebie programów + np. Dovecot (w razie awarii trzeba zaczytać backup)
Sporo się uprościło.
Mam jednak jeszcze kilka pytań:
1. Czy jest możliwość pobrania poczty ze zdalnego serwera bez markowania jej jako przeczytanej ? (ważna kwestia)
2. W ten sam sposób można zrobić backup wiadomości wysłanych ?
3. Jest jakaś 'elegancka' metoda przeniesienia/konwersji wiadomości lokalnych (Outlook, Windows LiveMail, Thunderbird) do .maildira ?
Pozdrawiam.
Ostatnio edytowany przez tomos (2013-09-30 20:30:38)
Skąd ja to znam. W twoim scenariuszu są rozwiązania.
Wprowadzić politykę ograniczeń na pocztę bądź
Wszystkich przezucic na pop3 (sciezkę w programie pocztowym ustawić poza profil mobilny)i problem synchronizacji się rozwiąże
Przyjżeć się poważnie narzędziu imapsync. To naprawdę świetny program
Dzięki za odp w temacie.
Od jutra biorę się za testowanie.
Pozdrawiam.