Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Hej :D mój problem jest taki że musze znajomemu polączyć laptopa z netem cała trudność jest w tym że lapek jest stary i nie obsłguje wifi a gdy podłączam kabel to pisze że jest ograniczone połączenie lub nie ma go wcale, kabel sieciowy wykrywa próbowałem już zrobić ipconfig /renew ale to dużo nie dało bo ładowało się kilka minut a potem wyszło coś o dhcp. Na koniec powiem że ma prastary system xp a komp jest gdzieś tak z 2005 roku może albo dalej :P Model Toshiba Satelite A100
Sprawdź z kartą wifi na usb.
Odpal jakiegoś live linuksa to sprawdzisz czy problem jest ze sprzętem czy z windowsem. Jak ze sprzętem to karta na usb powinna rozwiązać problem, a jak nie to nowe sterowniki lub format (system pewnie stary i zaśmiecony).
svL napisał(-a):
Sprawdź z kartą wifi na usb.
Odpal jakiegoś live linuksa to sprawdzisz czy problem jest ze sprzętem czy z windowsem. Jak ze sprzętem to karta na usb powinna rozwiązać problem, a jak nie to nowe sterowniki lub format (system pewnie stary i zaśmiecony).
linuxa odpalić na razie nie moge
i pytanie Czy format mógłby coś zmienić?
Nie , nie formatuj z byle powodu systemu. Bardzo ważne są komunikaty, zwłaszcza że "ładowało się kilka minut a potem wyszło coś o dhcp" to nic nikomu nie mówi.
Sterowniki do karty sieciowej to podstawa jak już wcześniej kolega zauważył.
Dobrze by było wiedzieć jak przedstawia się konfiguracja sieciowa
ipconfig /all
Wydaj także komendę ( o ile win xp ma sp 2 lub wyższy )
netsh winsock reset
i zrestartuj komputer.
Edytka
Toshiba Satelite A100 wydawało mi się że ma kartę sieciową bezprzewodową, ale by trzeba by było mieć dokładny model bo były toshiby bez wifi i były to modele tańsze.
Ostatnio edytowany przez ba10 (2013-09-23 13:20:30)
ba10 napisał(-a):
Nie , nie formatuj z byle powodu systemu. Bardzo ważne są komunikaty, zwłaszcza że "ładowało się kilka minut a potem wyszło coś o dhcp" to nic nikomu nie mówi.
Sterowniki do karty sieciowej to podstawa jak już wcześniej kolega zauważył.
Dobrze by było wiedzieć jak przedstawia się konfiguracja sieciowaKod:
ipconfig /allWydaj także komendę ( o ile win xp ma sp 2 lub wyższy )
Kod:
netsh winsock reseti zrestartuj komputer.
Edytka
Toshiba Satelite A100 wydawało mi się że ma kartę sieciową bezprzewodową, ale by trzeba by było mieć dokładny model bo były toshiby bez wifi i były to modele tańsze.
No niestety zrobiłem format na siódemkę i to całkiem niedawno i pomogło teraz tylko wiesza się troche system model to Toshiba Satelite A100-529 PSAA2E-01J011PL
adi1423 napisał(-a):
No niestety zrobiłem format na siódemkę i to całkiem niedawno i pomogło teraz tylko wiesza się trochę system model to Toshiba Satelite A100-529 PSAA2E-01J011PL
Z tego co tu piszą to ten model nie ma wifi, co w sumie już wiesz :)
No pewnie byś musiał w jakiś sposób odchudzić system lub dokupić pamięci ram co by było wskazane oraz sprawdzić co zawiesza system ( Panel Sterowania->System i zabezpieczenia->Narzędzia administracyjne->Wyświetl dziennik zdarzeń->Dziennik systemu Windows ), a jak się pojawia niebieski ekran to zrobić dumpa, ale to już więcej pierdzielenia. Zapewne po prostu chodzi o wydajność sprzętową laptopa.
adi1423 skoro robiłeś formata to trzeba było wrzucić xp, jak dużo nie instalowałeś to jedziesz, bo pewnie będzie sprzętowi lżej.