Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam, postawiłem po raz pierwszy serwer domeny (AD DC) na sambie 4 i mam jeden problem, otóż jeśli z poziomu administratora nadam odpowiednie uprawnienia na udostępnione pliki, to po zalogowaniu na użytkownika z ograniczonym dostępem wszystko działa jak należy. Mam wtedy dostęp tylko do tych plików, na które nadałem dostęp. Natomiast jeśli przeloguje się na administratora i zmienię przywileje dostępu do plików, np nadam dostęp do foldera do którego użytkownik wcześniej nie miał dostępu, to po przelogowaniu na tego użytkownika otrzymuję komunikat odmowa dostępu. Wiem, ze w przypadku Samby3+LDAP wystarczyło zrestartować usługe nscd - czy w sambie 4 jest coś podobnego?
Oczywiście nscd możesz sobie doinstalować (jest to osobny pakiet), ale nie ma on z sambą bezpośrenio nic wspólnego. Nie cacheuje on również uprawnień, a jedynie nazwy użytkowników, grup itp.
Rozwiązałem swój problem. Nie miało to niczego wspólnego z żadnym cache, po skopiowaniu plików z innego dysku przeniosły się też stare uprawnienia które powodowały problem. Zrobiłem setfacl -b -R w głównym katalogu i nadałem uprawnienia na nowo, wszystko dziala teraz poprawnie :)