Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam,
Mam problem jak po podłączeniu ssh (ssh za pomocą kluczy) pobrać listę baz danych na zdalnym serwerze.
Chodzi mi o zgrywanie ich na lokalny komputer. Walczę z różnymi kombinacjami , ale nie mogę sobie poradzić. Serwer ma zablokowany dostęp do mysql tylko lokalnie można z niego korzystać.
ssh -p DDD -i ~/.ssh/authkey user@IP_SERWERA mysql -h localhost -u root --password="PASSROOT" -Bse 'show databases'
Cały czas dostaję że nie można pobrać baz danych bo nie prawidłowe hasło :( a lokalnie mogę wejść na nie.
Będę bardzo zobowiązany za pomoc
Oczywiście googl cały czas wyszukują, ale pomysły i rozwiązania nie za bardzo działają
Redelek
Ostatnio edytowany przez redelek (2013-09-13 09:30:18)
Nie prościej zrobić dostęp do mysqla bezpośrednio?
Możesz przecież przez ssh przekierować localhost:3306 serwera na dowolny port na kompie.
Sznurek:
http://www.howtogeek.com/howto/ubuntu/access-your-m … ely-over-ssh/
Albo pełny tunel przez karty TAP:
http://dug.net.pl/drukuj/148/tunel_vpn__przez_ssh/
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-09-13 09:47:43)
a to też trenowałem ale to jakoś w ogóle nie działa, nie tworzy mi się taki port, nie mam pojęcia dlaczego
Weź sobie w Webminie wyklikaj preferencje dla hosta w ssh_config, a jak nie łączy, to po to masz logi, i tryb verbose,
np
ssh -v host
żeby wyczaić, co jest grane.
Możesz też wystawić mysql na świat, tylko tu trzeba go porządnie zabezpieczyć, a sama komunikacja powinna iść po ssl.
Możesz też się pobawić w uwierzytelnienie certyfikatem ssl na serwerze, ale to już głębsza magia, łatwiej wyjdzie tunel ssh lub openvpn.
Poza tym, chyba lepiej naskrobać skrypta, który automatycznie, z crona, robi zrzut baz danych, bez żadnego certolenia się z ssh.
Jak go sensownie zrobisz, z alarmowym wyjściem błędu i powiadamianiem o błędach via mail lub jabber, żeby było wiadomo, jak się wysypie, to się sprawdzi o wiele lepiej, niż ręczne kopiowanie baz.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-09-13 10:04:26)
ssh -p DDD host "mysql -u root -phaslo -e 'show databases;'"
Strony: 1